Дивна Љубојевић и Слободан Тркуља из Храма Светог Саве за Ускрс на РТС-у

Поводом Ускрса а уз благослов његове светости патријарха српског Иринеја и подршку „Егзит фондације“ и Радио-телевизије Србије, Дивна Љубојевић певаће на поноћној Васкршњој литургији у крипти Храма Светог Саве у Београду, а Слободан Тркуља одржаће у недељу Васкршњи концерт без публике, на платоу испред једног од највећих православних храмова на свету. Директан ТВ пренос поноћне Васкршње литургије почиње у суботу 18. априла, од 23.55 на Првом програму РТС-а, у сарадњи са ТВ Храм.

Литургију ће служити патријарх српски господин Иринеј, уз саслужење београдско-карловачког свештенства. Поноћну Васкршњу свету архијерејску литургију ће својим гласом увеличати и Дивна Љубојевић, коју стручна јавност сврстава у ред највећих мисионара музичке православне културне баштине.

Нешто касније, у недељу 19. априла, након јутарње Васкршње литургије (директан ТВ пренос у 9.00 часова на РТС2) – на платоу испред Храма Светог Саве биће одржан концерт Слободана Тркуље, под називом Молитва за свет.

Снимак овог концерта биће емитован истог дана, у 15.55 на Првом програму РТС-а.

„Пандемија нас је подсетила колико смо крхки и вратила нас у куће, али истовремено нам је и приближила срца која сада куцају као једно. Породица је поново домаћа Црква, а Љубав према ближњем је постала једина права мера. Музика, на дан победе Живота над смрћу, биће наша подршка свима да издрже до краја. Не дајте се, и ово ћемо победити“, поручује Слободан Тркуља.

Идеја за овај догађај потекла је од оснивача „Егзит“ фестивала, Душана Kовачевића: „Драго ми је да можемо да помогнемо да уз два врхунска домаћа аутора, који су признати и у светским оквирима, улепшамо најрадоснији хришћански празник и пошаљемо лепу слику Србије у свет.“

Догађај је замишљен и као својеврсна „Васкршња молитва“ за оздрављење света од тренутне пандемије коронавируса, али и других пошасти, као што је загађење животне средине, које прети да постане највећа опасност за будућност човечанства када се пандемија заврши. 

Дивна Љубојевић и Слободан Тркуља освојили су публику широм планете и иза себе имају стотине наступа у земљи и свету, од којих се издвајају они у Русији, Северној Африци, Kини, Француској, Немачкој, Холандији, Шкотској, Малезији и бројним другим земљама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару