Светска премијера концерта посвећеног Београду и квартет италијанских виртуоза на „Гитар арту“

У оквиру 21. по реду „Гитар арт“ фестивала одржаће се у Коларцу светска премијера концерта за гитару и оркестар “Rocyerdos de Belgrado”, који је компоновао познати немачки композитор Хоакин Клерч, док ће у Комбанк дворани наступити италијанска гитарска сензација „40 fingers“.

Концерт "Rocyerdos de Belgrado" посвећен је Београду, а одржаће се премијерно 14. марта у Задужбини Илије М. Коларца. Наступа Симфонијски хор и оркестар РТС-а, диригује Бојан Суђић, а солисти на гитари поред Клерча су виртуози Марко Тамаљо из Аустије, Рафаел Агира и Давид Мартинес из Шпаније.

Композитор и гитариста Хоакин Клерч по речима критике спада у водеће светске ако не и најбоље гитаристе своје генерације. Клерч је у својој каријери већ посетио Београд и одржао концерт на „Гитар арт“ фестивалу. Инспирисан аутентичношћу српске престонице, као и посебном енергијом фестивала који окупља најбоље гитаристе из целог света, компоновао је дело посвећено Београду.

Клерч је добитник бројних награда, међу којима су најзначајније награда за изузетно уметничко достигнуће које му је доделило аустријско Министарство за науку и истраживање и орден "Por la Cultura Nacional", што је најпрестижнија награда за уметност на Куби.

Диригент Бојан Суђић заједно са Симфонијским оркестром РТС традиционално је део фестивалске продукције стварања савремене гитарске музике. Ово је трећа премијера концерта за гитару и оркестар који је писан специјално за београдски „Гитар арт“ фестивал, а коју изводи Симфонијски оркестар РТС на челу са Суђићем.

Четири гитаре и четрдесет прстију

Популарна италијанска гитарска сензација "40 Fingers" (40 прстију) у оквиру европске турнеје, наступиће у Београду, у Комбанк дворани 12. марта у оквиру фестивала.

"40 Fingers" је један од тренутно најпопуларнијих гитарских квартета који долази из Италије, а карактерише их богат музички репертоар, велика енергија и снажан звук на њиховим концертима.

За први београдски концерт најављују гитарски спектакл у Комбанк дворани, са посебним репертоаром који почиње лагано филмском музиком, те популарном класиком и ауторским песмама, а онда следи енергичан други део концерта са култним мелодијама и обрадама поп и рок хитова у посебном аранжману за четири гитаре.

Популарност су стекли захваљујући њиховом снажном ритму, богатим хармонијама и великој оригиналности у обради највећих хитова поп, рок, џез, блуз, латино, ирске и класичне музике.

Њихов планетарни успех почиње оног тренутка када су снимили изванредну верзију култне Боемске рапсодије групе „Квин“, која је великом брзином премашила пет милиона прегледа на Јутјубу. Квартет је одмах објавио и први албум који је наишао на одличне критике, како код музичких критичара, тако и публике.

"40 Fingers" чине су Матео Бренчи, Емануеле Графити, Енрико Марија Миланези и Андреа Витори.

Њихов оригинални концертни репертоар обухвата аутентичне обраде познатих композиција вешто аранжираних за четири гитаре. Међу њиховим најпопуларнијим обрадама издвајају се композиције Астора Пијаколе Libertango, затим теме из серије Игра престола, теме из филма Последњи Мохиканац и Вивалдијевог Лета из Четири годишња доба.

„Гитар арт" фестивал одржаће се од 10. до 15. марта под слоганом „Рапсодија“. Током шест фестивалских дана одржаће се три велика концерта - Данијел Касарес, „Ођила“ и "40 Fingers" у Комбанк дворани, девет концерата класичне музике у Атријуму Народног музеја и светска премијера концерта за "Rocyerdos de Belgrado" у Задужбини Илије М. Коларца.

Улазнице су у продаји на благајни Комбанк дворане, Коларчеве задужбине и продајној мрежи „Тикетс“.

четвртак, 01. август 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару