Статистика греши, класику има ко да слуша

Уврежена је предрасуда да је класична музика резервисана само за пробрану публику и зналце. Међутим, изгледа да то није баш тако.

Дуги редови и распродате карте за концерте класичне музике, говоре да класику слушамо више него што показује статистика.

„Београдска филхармонија у рекордном року распрода целокупне улазнице за своје концертне сезоне. Из тог разлога смо почели да уводимо и сто улазница за стајање“, напомиње Јелена Милашиновић из Београдске филахармоније.

Многе светске премијере концерата изведене су у нашем храму музике, Коларчевој задужбини. Поверење љубитеља класике да управо на Коларцу слушају концерте, траје колико и београдска филхармонија, скоро један век.

Само концерте београдске филхармоније годишње посети око 25.000 љубитеља музике, са купљеним улазницама. Једнако су посећени и бесплатни концерти. И за друге концерте класичне музике, тражи се карта више.

„Млади не траже само популарне ствари, има младих на нашим концертима увек. Наравно, воле када је повезано са филмском музиком или нешто што је из популарне културе“, каже виолинисткиња Симфонијског оркестра РТС-а, Катарина Алексић.

Благотворно дејство класичне музике потврдила је и наука. Амерички истраживачи упоредили су утицај лека и утицај слушања музике на пацијента, непосредно пред операцију. У оба случаја нервоза се смањивала.

„Имате примере из серије Доктор Хаус где слушају сви музику у сали. Прављене су неке студије где је показано да хирурзи који слушају музику у сали су концетрисанији, да им операције краће трају и да ти пацијенти боље пролазе“ наглашава др Срђан Бабић, васкуларни хирург. 

Сале су пуне и на концертима за бебе, које годишње посети око 3.500 најмлађих са својим родитељима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 01. август 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару