Виолиниста Сретен Крстић и Симфонијски оркестар РТС-а Бетовену у част

Симфонијски оркестар РТС-а обележава 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена. На вечерашњем концерту у Коларчевој задужбини, музичаре ће предводити наш прослављени виолиниста Сретен Крстић.

После 40 година проведених на месту концертмајстора Минхенске филхармоније, Сретен Крстић је у заслуженој пензији. Али, пошто врхунски музичар није занимање већ опис личности, наш виолиниста сада има времена за нове уметничке сарадње. Најновија је са Симфонијским оркестром РТС-а.

„Рад је исти, барем је моја полазна тачка иста. Трудим се увек да добијем оно што желим, али у зависности од оркестра рад траје дуже или краће. То је једина разлика“, објашњава Крстић.

Дела Бетовена на вечерашњем концерта, тачније Егмонт увертиру, Прву симфонију и Пету симфонију, за гудачки оркестар аранжирао је управо Сретен Крстић. 

„За мене је ово на неки начин ново и први пут и морам да нагласим да ово јесте у суштини светска премијера. Ево у Београду, ових аранжмана, не ових делу, Пету симфонију су чули икс пута, али не у овом аранжману“, истакао је цењени музичар.

Већ дуги низ година са великим успехом предводи Загребачке солисте и „Гелиус трио“. Инспиришу га различита дела, сложени музички односи, креирање тона и, пре свега, интензивно слушање. 

„Тачно тако. То је иначе можда и најважнија ствар. Не само у камерној музици него у музици уопште. Било би добро кад би се мало више слушали, да пређемо и преко музике, да идемо у друге сфере – исто не би било лоше да имамо више слуха једни за друге“, каже Крстић.

Критичари су својевремено истакли да Сретен Крстић музичаре предводи „руком заљубљеног диктатора“ нежном и чврстом. Проба на Коларцу показује да се у раду ослања на много стрпљења и смирености, на искуство и познавање музике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 01. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару