Година јубилеја – музичка ретроспектива 2019.

У завршници 2019. године, новогодишње концерте имају сви значајни солисти, оркестри, хорови и филхармонија, уз репертоаре који парирају светским ансамблима истог типа. И 2019. годину ћемо памтити по значајним концертима и гостовањима уметника.

Погледом на музичке догађаје, може се рећи да је 2019. година била година јубилеја. Попут стубова културе, јубилеји нас подсећају на музичку традицију на коју треба да будемо поносни. 

У том смислу, са серијом концерата музике, препознатљиве за програме Радио Београда, обележен је јубилеј од 95. година Радио Београда.

Још једном је потврђена виталност најстаријег електронског медија на Балкану који се емитује од 27. Јуна 1969. године. Међу пограмима које негује Радио Београд – „Двестадвојка“, као „најмлађи“ члан породице, обележилла је свој педесети рођендан.

Хор Радио-телевизије Србије је целу концертну сезону посветио свом јубилеју од 80 година традиције. Врхунац сезоне био је на свечаном затварању овогодишњег БЕМУС-а, под палицом маестра Бојана Суђића који је дириговао Хором РТС-а и Збором Хрватске радио-телевизије у извођењу монументалног хорског дела Сергеја Рахмањинова, „Свеноћно бденије“. 

Опера Народног позоришта је у овој години ушла у обележавање стогодишњице свог постојања. Извођењем „Опере на води“ истовремено се придружила прослави 150 година од оснивања Народног позоришта у Београду.

У години јубилеја свој успех уписао је и Гитар Арт фестивал. Под слоганом „Аплауз“ захвалио се публици и уметицима из свих крајева света што су током двадесет година одржали континуитет и што узлазном путањом иду ка новим издањима фестивала.

Године 2019. у Београд је довео двадесет највећих имена класичне гитаре као што су Розенберг трио, Висенте Амиго – најбољи светски фламенко гитариста и наследник Пака де Лусије, краљицу фадо музике Кармињо и друге сјајне музичаре.

Време које је прошло од од првог коцерта у Дому синдиката 1984. године. „Бајага и инструктори“ памте по великом броју концерата и хитова. Јубилеј од 35 година обележили су са четири концерата са преко 80 музичара на бини Центра Сава.

Светска имена у Београду

Непоновљив осећај живог свирања ове године са нашом публиком поделили су пијанисти Борис Березовски, Јевгениј Судбин, виолиниста Гидон Кремер, затим Паганини на труби Сергеј Накарјаков уз Београдску филхармонију чије концертне сезоне из годину у годину публици нуде све богатији и разноврснији концертни програм. Након тринаест година поново у Београду смо слушали виолинисту Шломо Минца.

За поштоваоце осталих музичких жанрова, свирали су: италијанска поп звезда Ерос Рамацоти, легендарни рок бенд „Дип парпл“, Јасмин Леви - звезда израелске и шпанске етно-поп сцене, као и виолиниста Андре Рију са својим ансамблом.

Музички витезови

У 2019. на више концерата сцену су делили сјајни музичари. Концерт за памћење у оквиру БЕМУС-а приредили су трубачи Душко Гојковић и Стјепко Гут уз Биг Бенд РТС-а. 

Овације публике испратиле су наступ виолинисте Стефана Миленковића и Немање Радуловића, који су уз дечји хор Колибри одржали концерт под окриљем УНИЦЕФ-а, поводом 30 година од усвајања Конвенције Уједињених нација о правима детета.

Балкански фјужн и руски џез је ујединио Васила Хаџиманова и саксофонисту Олега Киријева.

Фестивали

Стиче се утисак да смо ове године присуствовали већем броју фестивала и концерата у главном граду Србије у односу на годину пре ње. Годину смо започели "Кинеским фестивалом светлости" на коме се представио „Хин Ан – примитивни музички ансамбл“ пореклом из унутрашње Монголије у Кини уз подршку мултиинструменталисте Слободана Тркуље.

На БЕМУС-у су наступала актуелна имена данашњице од вокалног секстета „Квин сикс“, Ванесе Меј, до пијанисте Ниу Ниуа којег можемо ословити пијанистичким суперхеројем.

Његови наступи и биографија иду у прилог том епитету. Ове године на БЕМУС-у су обележили годишњице: Хор Радио-телевизије Србије са осамдесет година традиције и флаутиста Љубиша Јовановић славећи четрдесет година уметничког рада.

Простор на Ушћу био је резервисан за популарна дела уметничке музике у извођењу Симфонијског оркестра РТС-а који је обележио једнодневни фестивал "Ноћ музике", док су границе балансирања између уметничке и популарне музике, исцртали концерти на БЕЛЕФ-у.

Дијаметрално супротни поставили су се Ентер и Улаз фестивал. Иако подржавају различите музичке правце, први је у тону електонске и рок музике, а други презентује комерцијалну народну и поп музику, заједничка им је била добра посећеност.

„Бир фест“ у саставу свог програма издвојио је место за осврт на педесет година од Вудстока, али и бину на којој су своју енергију оставили бендови, учесници „Бунт рок фестивала" - јединственог
телевизијског демо фестивала који представља нове, неафирмисане групе и ауторе.

Чија је оно звијезда

Концертна понуда је била шаролика, музичари веома ангажовани, али можда се треба осврнути и на успех појединца који је обележио читаво раздобље југословенске поп музике код нас.

Здравко Чолић је поново био у центру пажње зато што је бројност публике која жели да ужива на његовим концертима превазлазила капацитете „Штарк“ арене толико да је било неопходно заказати низ од шест узастопних концерата.

Тиме је поставио рекорд и потврдио статус „...Звезде, што нам лежи крај срца...“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 02. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару