„Дечја песма Евровизије“ - могу ли мале земље икада да победе

Седамнаеста „Дечја песма Евровизије“ била је занимљива по томе што је први пут нека земља победила две године заредом.

Пољска, која је захваљујући прошлогодишњој победи била домаћин, остварила је своју другу победу на „Дечјој песми Евровизије“ и постала прва земља која је две године узастопно победила на том такмичењу. 

Осим Пољске, по две победе имају и Русија, Белорусија и Малта, а представници Грузије су за сада најуспешнији јер су однели три победе на „Дечјој песми Евровизије“.

Представница Пољске, Вики Габор, победила је „на домаћем терену“ са песмом Superhero (Суперхерој). Освојила је највише гласова публике која је гласала преко интернета и добила 166 поена, док је према мишљењу жирија из свих 19 земаља учесница, била на другом месту, иза Казахстана. 

На овогодишњем такмичењу није било земаља које први пут учествују, али је прошлогодишњи дебитант Казахстан успео да дође до другог места, што је најбољи пласман за ту земљу. Прошле године су били шести.

Шпанија се после 11 година паузе вратила на „Дечју песму Евровизије“ и заузела треће место. 

Од 19 учесника, само њих шест је у потпуности певало на језику земље из које долазе, док су сви остали имали делове на енглеском.

Србија на десетом месту, још једном 

Представница Србије Дарија Врачевић, са песмом Подигни глас, заузела је 10. место. Гласовима публике, Дарија освојила је 63 поена, а од жирија је добила 46.

Дарија је четврта представница Србије која је такмичење завршила на десетом месту. 

 

На такмичењу у Кијеву 2009. године група Ништа лично“, са песмом Онај прави, заузела је десету позицију у коначном пласману. Након тога, десето место освојила је Емилија Ђонин 2014. године, а три године касније  Ирина Бродић и Јана Пауновић.

Најбољи пласман наших представника је треће место, које су заузеле Невена Божовић, 2007, и Соња Шкорић, 2010. године.

Онлајн гласање - предност за велике земље?

Гласање преко интернета уведено је 2017. године, када је и термин такмичења промењен са суботе увече на недељу после подне.

Гледаоци су до тада могли да гласају слањем СМС порука, као и на „Песми Евровизије“.

Увођењем онлајн гласања гледаоцима је омогућено да гласају и за сопствену земљу, а гласање почиње два дана пре одржавања такмичења.

Занимљив податак је да су од увођења гласања преко интернета углавном побеђивале земље које имају велики број становника. Уколико изузмемо Грузију која је победила 2016. године, од укидања гласова путем телефона два пута је победила Пољска и једном Русија.

Дарија, свака част! 

Наша Дарија је сјајним наступом успела да оствари добар пласман. Имала је добру песму, која се бави проблемом који нас окружује нас и добро је што неко њених година уочава да сви треба више да се бринемо о својој околини.

Даријина посвећеност и труд који је уложила, видели су се и исплатиће јој се у наредним годинама, а искуство које је наша представница стекла на великој сцени у Пољској сигурно ће вредети у даљем развоју каријере сјајне младе певачице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 02. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару