Џез светковина – Београдски џез фестивал почиње 22. октобра

Овогодишњи програм фестивала има посебну структуру, прилагођену посебној, слављеничкој прилици. Уместо пет, трајаће осам дана – редовних шест дана програма, уводни ди-џеј програм и фестивалски прогам „Плус“, са скоро 30 концерата и низом пратећих догађаја. РТС је и ове године медијски партнер манифестације.

Дом омладине Београда од 22. до 27. октобра 2019. представља 35. Београдски џез фестивал, под слоганом „Џез светковина“. 

Јубиларни фестивали су прилика да се осврнемо на пут који нас је довео до данашњице – у овом случају, до тренутка у коме се Београд и Србија поново поносе великим међународним џез догађајем, омиљеним код публике свих генерација – Београдским џез фестивалом.

Џез светковина почиње са старим знанцем наше публике: Никола Конте (Nicola Conte), чувени италијански музичар који је са великим успехом наступио на првом обновљеном фестивалу, овога пута у улози ди-џеја увешће нас у слављеничко расположење 21. октобра од 21 час у Централном холу Дома омладине Београда.

Двоструки програм 

Свечано отварање 35. Београдског џез фестивала заказано је за уторак, 22. октобар (19 сати) у Великој сали Дома омладине Београда, уз дупли програм.

У првом делу вечери српско-интернационални састав „Николов-Ивановић андектед“, са Мажик Маликом (Magic Malik), значајним представником средње џез генерације из Француске као специјалним гостом, извешће посебно припремљен програм за ову прилику.

Потом наступа великан француске сцене, чији рад је отворио врата многим тамошњим савременим ауторима, Анри Тексје (Henri Texier) са пројектом "Sand Woman". 

„Будући да регуларан програм фестивала ове године завршавамо наступом узбудљиве француске фри џез поставе Теа секалдија (Théo Ceccaldi), јасно је да смо оваквом селекцијом желели и да обележимо две чињенице – да су пре тачно 180 година, Србија и Француска успоставиле дипломатске односе, али и да су нам управо из Париза, после Првог светског рата, стигле прве ноте тадашњих џез композиција“, поручују организатори.

Џез легенде и визионари 

Главне звезде 35. Београдског џез фестивала наступиће у Комбанк дворани, сали која је изузетно везана за ову манифестацију, па ћемо се током три концертна дана у том простору симболично присетити бројних концерата из дуге историје. Тамо ћемо имати прилику да видимо неке од апсолутних џез легенди – 23. октобра чаробњака бас гитаре Стенлија Кларка (Stanley Clarke) са бендом у којем представља брилијантне младе таленте, а 24. октобра Дајен Ривс (Dianne Reeves), велику џез диву и једну од три најважније певачице данашњице.

Последње фестивалско вече, 27. октобра је резервисано за музику великана који су ударили темеље савременим џез тенденцијама – програм ће отворити „Мингус биг бенд“, са избором композиција незаборавног Чарлса Мингуса, а затворити Чарлс Лојд (Charles Lloyd), жива икона џеза, један од највећих лидера и импровизатора свих времена, непресушни мислилац и иноватор.

Овај изузетни визионар, важан са развој филозофије џеза у 21. веку, долази по трећи пут на Београдски џез фестивал, овога пута са новим пројектом "Kindred Spirits". Поред великана, у Комбанк дворани наступиће и неке од најинтригантнијих младих група са нашег континента: крајње неконвенционални "Flat Earth Society" из Белгије – 23. октобра, као први модеран европски биг бенд на фестивалу после дужег времена, али и највећи таленти са Истока у овом тренутку, руски "Ilugdin Trio" са певачицом Тањом Балакиршкајом – 24.октобра. 

Програм у Дому омладине Београда, који својом смелошћу привлачи много пажње наших љубитеља џеза, окупиће никад више нових и по годинама младих састава из целог света.

Посебно представљање имаће све утицајнија савремена немачка џез сцена, одакле долази неприкосновена европска пијанистичка звезда Михаел Волни (Michael Wollny) са својим триом, која наступа 26. октобра, али и изузетно таленатована постава бубњара Макса Анџејевског (Max Andrzejewski) "Hütte", 25. октобра, са програмом који представља омаж стваралаштву великог енглеског рок аутсајдера Роберта Вајата (Robert Wyatt).

Од талената са северноамеричког континента, стиже нова велика вокална звезда из САД, Џезмија Хорн (Jazzmeia Horn) са најновијим програмом "Love and Liberation", 25. октобра, те Lailu Biali, клавирска џез сензација из Канаде и њен трио, дан касније, док ће једно од великих имена модерног америчког џеза Стив Колмен (Steve Coleman) са бендом "Five Elements" 26. октобра понудити узбудљив концепт укрштања џеза са хип хопом.

Музичари из Израела, Италије, Португалије... 

Са четири националне сцене, које Београдски џез фестивал већ годинама представља домаћој публици, долазе најузбудљиви нови састави: из Израела, сцене богате бриљантним џез талентима, стиже већ увелико признати авангардни гитариста Гилад Хекселман са триом (25.10.); из Аустрије тамошња ундергроунд супергрупа "Shake Stew", 25, октобра, као репрезентација актулених токова на овој, све интригантнијој сцени.

А из Италије, једне од најјачих џез заједница у Европи, уместо имена „старе гарде“, програмски уредници Београдског џез фестивала одлучили су се за атрактивне хероје подмлатка – групу "Yellow Squeeds", коју предводи изванредни гитариста Франческо Диодати и који наступају 24. октобра.

Београдски џез фестивал угостиће и јединствену фри џез поставу "Axes", са четири дувача и два бубњара, окупљену око једног од најталентованијих младих португалских џезера Жоаа Мортагве (João Mortágua).

Из Велике Британије, чије су нове снаге у огромном налету, у Београд стиже суперталентовани млади трубач Henri Spenser (Henry Spencer) са бендом "Juncture", који наступа 26. октобра, а из Пољске, изузетни пијаниста посебног сензибилитета, Маћеј Обара (Maciej Obara), једна од највећих нада чувене издавачке куће ECM (која ове године слави 50 година рада), са квартетом "Unloved", наступа 24. октобра.

Домаћи џез-подмладак 

Коначно, овогодишњи "Serbian showcase" понудиће 23. октобра, избор најквалитетнијих подухвата домаћег џез подмлатка: млади саксофониста и композитор Растко Обрадовић, који је прве професионалне кораке направио управо на Београдском џез фестивалу, наступиће са норвешким квартетом; Милан Станисављевић, стациониран у Љубљани, гостује са својим словеначким квинтетом а из Новог Сада стиже бенд "Dragon's Fuel", нове наде савремене српске џез сцене.

Београдски џез фестивал ове године ће имати и „Програм плус“: у понедељак, 28. октобра наступиће један од најзначајнијих европских џез уметника, врхунски пијаниста Кетил Бјорнстад (Bjørnstad) из Норвешке.

Овај култни аутор, када су у питању скандинавска џез школа и већ поменута ECM етикета, одржаће соло концерт у Великој сали Дома омладине Београда. (20.00).

Биће то прилика да заједно саберемо утиске са слављеничког издања најстаријег српског џез фестивала.

Оснивач и покровитељ Београдског џез фестивала је Град Београд, који је 2007. године уврстио Београдски џез фестивал у манифестације од посебног значаја.

Организатор фестивала је Дом омладине Београда. Београдски џез фестивал је, по позиву, члан Европске џез мреже. Покровитељи су Град Београд - Градска управа - Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару