Светске звезде на Београдском џез фестивалу од 22. октобра

Вокална дива Дајан Ривс, бас гитариста Стенли Кларк и саксофониста Чарлс Лојд, само су неки од џез великана који ће наступити на 35. Београдском џез фестивалу који се у српској престоници одржава од 22. до 27. октобра у Дому омладине Београда и Комбанк дворани, најавили су организатори.

Уметнички директор фестивала Војислав Пантић рекао је да је превасходни циљ организатора био поглед у прошлост, и сагледавање фаза које је прошао овај празник музике, али и поглед у будућност фестивала и све оно што ће он представљати за нове генерације. 

„Џез се мења и ми желимо да представимо све оно што ће за коју годину одредити путеве џеза у свету. Била нам је намера да у Београд доведемо неке великане џеза који до сада нису наступали на фестивалу, али и да се поново сретнемо са сјајним музичарима који су већ одушевљавали београдску публику. Веома само задовољни што ће у Београду свирати Чарлс Лојд, водеће име данашњег џеза“, истакао је Пантић.

Додао да у Београд стижу и Стенли Кларк, изузетан фјужн извођач, и Стив Колмен, представних авангардног џеза.

„Публика у Београду ће видети и уметнике који су трасирали европски џез у другој половини 20. века, као што су Норвежанин Кетил Бјернстад и француски контрабасиста Анри Тезије“, рекао је Пантић и најавио наступе и нових младих збезда џеза који свирају занимљиву и креативну музику, мешајући различите музичке сензације.

„Поносни смо што ће укупно осам младих састава свирати на фестивалу. Сигурно ће велику пажњу познавалаца џеза привући концерт италијанског састава Франческо Диодати 'Yеllow squeeds", који је прошле године био једна од највећих џез сензација у Милану и коју је прихватио цели свет. На фестивалу ће са својим триом наступити и Михаел Волни, немачки пијаниста којег годинама чекамо да дође у Београд и покаже нове тенденције у џезу“, изјавио је Пантић.

Према његовим речима, посебна тема фестивала је вокални џез у извођењу дама.

„У Београд стиже аутентична дива данашњице Дајана Ривс, која је у нашем граду већ наступила пре 12 година, а сада премијерно излази пред публику фестивала. Из САД нам долази и Јажнеjа Хорн, која следи традицију интерпретације апсолутних дива као што је Сара Вон. Из Канаде нам долази Лајла Бјали са својим триом за коју кажу да је нова Дајана Крол“, рекао је Пантић.

Секретар за културу Града Београда Иван Карл напоменуо је да је за Џез фестивал издвојено 16 милиона динара, три милиона више него прошле године.

„Могу да кажем да ћемо за следеће издање фестивала 2020. године издвојити 20 милиона динара. Улагање Града у џез фестивал је континуирано и драго нам је што видимо како је фестивал сваке године све бољи и бољи на радост публике“, истакао је Карл.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару