Спој различитих култура и музике на концертима у станици Еђшег од 29. септембра

Циклус концерата у Еђшегу под називом „Покет глоб“, доводи у Нови Сад музичаре из Шпаније, Француске, Белгије, Турске, Босне и Херцеговине и других држава.

У првом циклусу, очекују нас три концерта у културној станици Еђшег, која доносе спој различитих нација, култура, музике, инструмената, а која су програмски повезана са братским, београдским фестивалом „Тодо мундо“.

По узору на тај фестивал, у првом „Покет глоб“ циклусу, у Нови Сад стижу велика имена са актуелне светске музичке сцене, када је реч о етно, џез и експерименталној музици.

Први концерт биће у недељу, 29. септембра, са почетком у 20.21 час, када ће наступити Вардан Хованисиан и Емре Гултекин.

Ова два уметника су „спој неспојивог“, из више аспеката, који управо кроз музику показују како се разлике могу помирити.

Хованисиан из Јерменије и Гултекин из Турске, на занимљив начин преплићу звукове крајева одакле долазе, свирајући сваки на свом традиционалном инструменту – јерменски дудук и турски саз.

„Пред нама је почетак реализације једне идеје која већ дуго тиња у душама нас музичких сладокусаца, а састоји се у томе да Новосађанима у више циклуса у скоријој будућности буде представљена и приближена музика коју заиста ретко имају прилику у свом граду да слушају“, саопшили су из културне станице Еђшег.

Следећи концерт у оквиру првог циклуса заказан је за 2. октобар, такође у 20.21 час, а посетиоци културне станице на Грбавици имаће прилике да виде и чују састав „Румбаристас“, четири момка, који такође у заједничко стваралаштво доносе музику својих земаља – Шпаније, Француске, Белгије, па их је тешко сврстати у један музички жанр.

Дан касније, 3. октобра, наступиће Даниел Лазар и Алмир Мешковић. Овај дуо чине два мастера са Норвешке музичке академије, који имају више од двадесет година искуства у музицирању, како у класичној тако и у етно музици. Концерт такође почиње у 20.21 час.

Карте за концерте могу се пронаћи на продајним местима „Гигстикса“. У наредним циклусима планиране су и пројекције филмова, различите радионице, а културна станица Еђшег приредиће посетиоцима и укусне залогаје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару