Дарија на Дечјем Евросонгу диже глас за заштиту природе

Она има 11 година, иде у шести разред основне и пети разред музичке школе. Осим музиком, бави се и глумом. Дарија Врачевић је сада решила да „подигне глас“ и представља Србију на Дечјој песми Евровизије, у новембру у Пољској.

Наступ на Дечјој песми Евровизије, Дарији је једна од највећих жеља. 

„Стално сам маштала како ћу ићи на Евровизију, и пре две године сам конкурисала и била сам трећа на конкурсу. Ево, сада сам добила прилику да одем у Пољску и јако сам срећна“, рекла је Дарија Врачевић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Кандидати су извели композиције у Студију 6 Радио Београда, пред стручном комисијом састављеном од музичких уредника РТС-а.

„РТС, као чланица Европске радиодифузне уније, има право да организује и изабере представника Србије за Дечју песму Евровизије. Ми то чинимо, тако што прво распишемо јавни конкурс, јаве се заинтересовани, а онда направимо ужи избор или се направи телевизијска емисија, или се интерно бира“, објаснила је Силвана Грујић, одговорни уредник Музичке редакције РТС-а, и шеф делегације Србије на Дечјој песми Евровизије.

Додала је да су ове године у ужем избору биле две композиције. Дарија је учествовала на многим такмичењима, али и покушала 2017. године да буде наш представник на Дечјој песми Евровозије, када је заузела треће место.

„Оно чиме се Дарија издвојила јесте што је била сигурна од самог почетка свог наступа, била је прецизна и ритмички и мелодијски. Видела се та велика жеља. Морам да кажем да је и друга девојчица коју смо чули ове године, Сташа Костадиновић, била одлична, и да и ту видимо велики таленат који има потенцијал“, каже Силвана Грујић.

Нумера коју изводи Дарија носи назив Подигни глас.

„Одавно гледам снимке еколошких катастрофа, и хтела сам да подигнем глас, одраслим људима да докажем да треба више да се потруде због ствари које се дешавају, пожара, поплава, угрожавања животиња... Јако сам била тужна када сам то видела и заиста ми је драго што овакву песму имам“, испричала је Дарија.

Директан пренос на Другом програму РТС-а 

„Даријина песма је јака, још је нећемо чути пошто је у изради нови аранжман, а и радиће се видео-спот. Чим то завршимо почетком октобра, објавићемо ову песму. Песма је захтевна мелодијски, ангажована је, има тему, има поруку. Евровизија препоручује да се деца укључе у стварање композиције“, каже Грујићева.

Дарија је учествовала у писању текста за ову песму, а дала је и неке идеје за мелодију.

Текст песме, заједно са Даријом, написала је Леонтина Вукомановић, а Александра Милутиновић је аутор музике. Редитељ наступа је Петар Станојловић.

„Једва чекам, сваки дан размишљам како тамо да се понашам. Ничим нећу да се оптерећујем, никаква трема, само овако размишљам, како стојим на сцени и не могу да дочекам буквално. Надам се да ћу се са свима лепо дружити“, искрена је Дарија.

Такмичење се одржава 24. новембра у арени „Гљивице“ у Гљивицама, у Пољској.

„Без обзира на пласман, на бодовање, на листу, деца се друже, на забави сви певају песме неког другог, друже се и то је у ствари суштина овог такмичења“, додала је Грујићева.

До сада је на овом такмичењу, 50 одсто бодова давао жири, а 50 одсто публика. Последње две године се гласа и онлајн. Постоји могућност да се гласа и из Србије. На Другом програму РТС-а, 24. новембра од 16 часова, биће емитован директан пренос Дечје песме Евровизије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару