Фонотека ПГП-а дигитализује национално благо

Фонотека ПГП-а садржи национално благо не само Србије већ и свих бивших југословенских република. Како би се ово благо сачувало за будуће генерације, покренута је системска дигитализација и каталогизација по највишим светским стандардима.

Отварање студија за дигитализацију има огроман значај не само за ПГП и РТС, већ и за читаву Србију и музички свет јер баштинимо највеће благо музичке сцене, наглашава гост Јутарњег програма, директор ПГП-а, Владимир Граић.

„Архива садржи и велики број говорних формата изузетног значаја и ми све то морамо да проследимо наредним генерацијама у формату којим они могу да оперишу и користе. Ми смо то затекли на тракама старим по 50 и више година, а то је склоно пропадању, а у ери дигитализације ми морамо све то да пребацимо на тај формат“, истиче Граић.

Захваљујући процесу дигитализације проистећи ће и многе благодети, а једна од њих је и то да ће слушаоци добити могућност да те снимке чују у најбољем издању. До сада су дигитализоване само поједине ствари, а сада се приступа систематском преснимавању целокупне архиве. Процес ће трајати дуго, процењује се око седам година.

ПГП је од 2017. године покренуо регионалну сарадњу са „Кроација рекордсом“ на албуму Здравка Чолића. Сарадња се шири на цео регион, јер, како наглашава директор ПГП-а, пошто музика нема национално обележје, а ми смо релативно мали простор, морамо се удруживати.

„Јесте прошло златно време винила, али је дошло време дигиталне дистрибуције, зато морамо да се преорјентишемо на нове моделе пословања, што ми управо и радимо. Идемо у добром правцу, јер дискографија није више исплатива као што је била, али није ни безначајна“, закључује на крају гостовања директор ПГП-а, Владимир Граић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару