Празник музике – „Бобан фест“ 28. августа у Владичином Хану

Мајстор трубе Бобан Марковић, у родном Владичином Хану, ове године по први пут организује музички фестивал „Бобан фест“, који ће бити одржан 28. августа у Спортско-рекреационом центру „Куњак“.

„На иницијативу Бобана Марковића, који је присутан на музичкој сцени више од 30 година, одлучили смо да организујемо фестивал светске музике. Бобанова жеља је да своје контакте и искуство стави у службу фестивала, како би у свој родни град на југ Србије довео колеге музичаре из Србије и Европе. Фестивал има амбицију да постане традиционалан и да прошири своје акивности музичким радионицама“, наводе представници удружења „Чувари трубе – Бобан Марковић“. 

Мисија фестивала је да се публици представи најквалитетнија музичка сцена, у жанру светске музике, а жеља организатира је да љубитеље музике, трубе, колеге музичаре из Србије и региона угосте у граду трубе, Владичином Хану.

„Било би добро да је Бобан Марковић одлучио раније да направи 'Бобан фест'. Својим дугогодишњим радом и са многобројним пријатељима које има у свету музике, учиниће 28. август даном за уживање свима који буду посетили овај догађај. Искрено се радујем фестивалу и очекујем много пријатеља трубе и добре музике не само са југа Србије већ и из целе наше земље и иностранства, да буду у Владичином Хану на 'Бобан фест' фестивалу“, рекао је Горан Младеновић, председник општине Владичин Хан.

Марковић: „Хан не бих мењао ни за једно место на свету“ 

Домаћини „Бобан феста“ надају се да ће манифестација прерасти у традицију и да ће публика и убудуће у Владичином Хану уживати уз врхунске звуке трубе великих музичара, по којима се овај град препознаје у Србији и свету.

„Јесам свој на своме и на многим великим, белосветским фестивалима, док публика у трансу ужива у мојој музици, али Хан не бих мењао ни за једно место на свету. Ту су сви моји, они најважнији, ту сам почео а волео бих да ту и завршим своју животну и професионалну причу“, поверава Бобан Марковић. 

„Мобилна продавница“ ПГП РТС-а у среду ће застати у Владичином Хану, па ће публика „Бобан феста“ моћи да набави и најновији музички албум Бобана Марковића „Мрак“.

Овај изузетан музички материјал вируоза трубе и његовог оркестра је први из Србије који је већ освојио и прво место на чувеној листи "World Music Charts Europe" (WMCE).

Отварање „Бобан феста“ је у среду, 28. августа у 19 часова, а први ће наступити квинтет Ђорђа Давидовића са гостима – музичарима из Србије и Румуније. Потом ће уследити наступ бенда из Мађарске, „Караван фамилиа“ а око 22 часа, концерт под називом „Повратак природи“ извешће Биљана Крстић и „Бистрик“.

Фестивал ће затворити „Марко Марковић Брас бенд“, концертирањем „новог звука балканске музике“.

Музика може бити и у служби екологије 

Осим концертног програма, Биља Крстић и део оркестра „Бистрик“, одржаће музичку радионицу „Природни инструменти“ (27. и 28. августа) у оквиру пројекта „Музика у служби екологије“, подржаног од стране Министарства за заштиту животне средине.

„Сарадњу са најбољим трубачима Србије сам почела прошле године. Марко је био гост на концерту 'Бистрика' а ове године сам ја била гост на Бобановом концерту у Гучи. Његова идеја о организовању фестивала Светске музике у родном граду и позив 'Бистрику' да буде део првог таквог фестивала, представља за нас велику част. Природна богатства Србије а посебно југа, обавезују све нас да их чувамо од заборава и негујемо, баш као и традиционалну музику. А 'Бистрик' и ја се трудимо да отргнемо од заборава и сачувамо најлепше песме Балкана“, рекла је Биља Крстић.

Организатор фестивала је удружење „Чувари трубе – Бобан Марковић“, а покровитељ је Општина Владичин Хан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару