Шест ствари које морате знати о Гучи

Десетине трубачких оркестара и стотине хиљада љубитеља трубе почетком августа пође пут мале драгачевске вароши Гуче. Она их дочека раширених руку и то чини већ 59 година. Заједно на Сабору славе љубав према труби, уживају у ритму чочека, изворним песмама и тактовима народних кола.

У Гучи је почео 59. драгачевски сабор трубача, а ово је шест ствари које морате знати о овој манифестацији. 

1. Гуча, мала драгачевска варош подно планине Јелице, у којој живи око 2.000 људи, током трајања Сабора трубача угости чак пола милиона посетилаца.

2. Први сабор трубача у Гучи је одржан 14. октобра 1961. године. На првом трубачком надметању свирачка умећа показала су четири оркестра из Драгачева. Од тада саборашима у Гучи се представило стотине трубачких оркестара из свих крајева земље, али и света.

3. Сабор у Гучи има своју химну Са Овчара и Каблара коју сваке заједно изводе сви такмичарски оркестри. Поред химне, ту је и чувени саборашки поздрав: "Свирај, трубо, свирала задуго, за весеље и ни за шта друго.“

4. Сан сваког трубача је да у своје руке прими Мајсторско писмо, које са собом носи титулу Мајстора трубе, а само онај који је победио на Драгачевском сабору трубача може постати власник тог признања. Његово име бива уклесано на мерменој плочи, а самим тим трубач постаје део саборске историје, познат и признат свуда у свету.

5. У Гучи је све у знаку трубе. Труба у Гучи има музеј, као и споменик на улазу у варош, а у центру Гуче постоји и Споменик трубачу.

6. Многи светски медији писали су о Гучи, попут Гардијана и Националне географије, стављајући Сабор трубача међу туристичке дестинације које би требало посетити. О Гучи су снимани филмови и певане песме. За документарни филм о првом сабору – "Трубе Драгачева" Пуриша Ђорђевић је добио међународну награду. Касније, филмове су снимала бојна позната имена светске и домаће кинематографије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару