Награда за животно дело „Нишвила“ Лазару Ларију Вучковићу

Једном од најзначајнијих џез музичара са ових простора, пијанисти, композитору и аранжеру Лазару Ларију Вучковићу, уручена је данас овогодишња награда за животно дело коју традиционално додељује „Нишвил“ џез фестивал.

Лари Вучковић џез каријеру је почео да гради као тинејџер на западној обали Сједињених Држава. Свирао је са најпозантијим светским џез музичарима. У Сан Франциску где живи, његов рођендан, 8. децембар проглашен је „Даном Ларија Вучковића“.

Џез доајену вредно признање је на свечаности у Градској кући уручила већница за културу Јелена Митровски.

„Имао сам велику срећу да свирам са великим људима из целог света и зато ми је драго што је признање стигло баш из моје земље. Током каријере користио сам мотиве из нашег богатог музичког наслеђа као што је то чинио Душко Гојковић. Написао сам Лазино коло, Белгрејд блуз... и срећан сам што су данас у Сједињеним Државама све популарнији ти етно звуци“, истакао је Вучковић и напоменуо да је имао живот који личи на сан.

Сматра да је „Нишвил“ најбољи аутентични фестивал у Србији.

„Долазио сам у Сан Франциско да слушам Биг бендове, Мајлса Дејвиса...Након тога сам свирао са врхунским музичарима. Сада у Нишу на отварању „Нишвила“ наступа пет Биг бендова и то је сјајно“, каже Вучковић.

Осим десетина албума које је потписао својим именом, а који су без изузетака одлично оцењени од критике, Лазар Лари Вучковић је током каријере која траје пуних шест деценија наступао и снимао са многим великим џез музичарима као што су Клифорд Џордан, Декстер Гордон, Душко Гојковић, Лаки Томпсон, Фили Џо Џоунс и многи други.

Вучковић ће сутра, на отварању јубарног 25. „Нишвила“, наступити са „Биг бендом“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару