Лајко Феликс на фестивалу „Тодо мундо“

Фестивал ворлд мјузик правца „Тодо мундо“, који ће бити одржан у Београду од 29. септембра до 3. октобра, у три сале публици пружа прилику да чује и види девет концерата, предавања и изложбу фотографија, најавили су организатори манифестације.

Тешко је издвојити најзанимљивија имена, али „Тодо мундо“ ове године у фокусу има мађарску музичку сцену и представиће два сјајна бенда.

„Магос“ негује мађарску традиционалну музику Трансилваније, а „Бабра“ је млади састав, окренут јужнословенској традицији, већ су показали да су сјајни настављачи онога што је започео „Вујичић ансамбл“ и касније „Сондорго“.

Лајко Феликс, виртуозни виолиниста, Мађар родом из Србије први пут ће са својим новим триом наступити у Београду.

Њихов наступ у Дворани Коларчеве задужбине, биће само део програма те вечери и само део изузетне вечери отварања фестивала. 

Пре њих ће наступити „Пјевачка дружина Светлане Пајић“, која ће неколико седмица пре овог концерта објавити и свој нови албум традиционалних песама.

Овогодишње издање карактерише и присуство музичара из региона, од којих већина има искуство живота и рада широм света.  Два дуа су прошлогодишњим дебитантским албумима скренула посебну пажњу, па су позвани на фестивал. 

Дуо хармоникашице светског гласа Мериме Кључо и певачице моћног гласа Јелене Милушић ће наступити на затварању, а норвешки дуо Данијел Лазар и Алмир Мешковић уствари је само по месту рада норвешки, њихова музика је Балкан, одакле обојица потичу. 

Одабир музичара са светске сцене је овај пут пао на групе које делују већ низ година, али су њихови прошлогодишњи албуми доспели на врхове топ-листа. 

Шпанска „Вигуела“ ће наступити у „Студију 6“ Радио Београда, а јерменско-турски трио Вардан Хованишаијан и Емре Гултекин већ својим постојањем покаују да музика не познаје и не признаје баријере.

Београдску музичку сцену ће представљати и група "Shira Utfila" чије извођење сефардске музике има све више поклоника и у Србији и у Европи.

Фестивал „Тодо мундо“ је подржало Министарство културе и информисања, као и „Колегијум Хангарикум“, Фонд „Халмас Бела“, РТС, „Мјузик Норвеј“.

Улазнице ће се наћи у продаји од 25. августа, на благајни Коларчеве задужбине и у СКЦ кафеу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару