Вечерас завршница фрулашког надметања у Прислоници

Коме ће припасти „Златна фрула“ знаће се вечерас, на крају другог дана Сабора фрулаша Србије у Прислоници код Чачка. Прилику да покажу своје умеће у свирању на старом инструменту имаће 60 такмичара, који су то право стекли на шест предтакмичења, у изворном и савременом музицирању на фрули.

У селу под Вујном овог викенда су уз поштоваоце традиције бити етномузиколози, градитељи фрула, чувари старих заната.

Годинама је Драгош Ковачевић из Краљева посвећен свирању, али и производњи фрула. У том процесу каже сваки детаљ је важан. Од трагања у природи за правим дрветом које ће обрадити, до финалних корака за добијање квалитетног инструмента, па и украшавања.

„Ево, овде имам примерак који је дренов, али сам горњи део урадио од шимшира. Шимшир је бољи од дрена, јер писак, који даје тон, много је бољи од шимшира него осталог дрвета“, објашњава Драгош.

Да би направили стари инструмент, градитељи фрула истичу да првенствено морају добро да свирају, али су важне и друге тајне тог заната.

„Фрулу да би направио, мораш да имаш велико стрпљење и расположење, нормално. Ако си нервозан, било шта, боље да оставиш тај дан па да наставиш сутрадан, иначе ћеш да оштетиш и изгубио си и један и други дан. Много је њих завршило у фуруни“, напомиње Марко Пендић из Рашке.

У Прислоници се више од три деценије негује народна традицију и чува богатство нашег народа.

„Веома је значајно да нам остају нотни записи са Сабора фрулаша у Прислоници. Они се чувају на Факултету музичких уметности у Београду. Једног дана ће неко, за 20, 30, 50 година ће из те архиве моћи да види шта се то свирало на Сабору фрулаша, које су то биле наше мелодије из свих крајева Србије које су се овде свирале“, наглашава Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачка.

На 32. Сабору фрулаша Србије „Ој, Мораво“ испробаће се бројни инструменти. Оцењиваће се вештина музицирања и младих и старих свирача у категоријама изворног и модерног свирања на фрули.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару