Активистичка страна „Егзита“

Завршено је и друго вече „Егзита“, који ове године бележи рекордну посећност. Одржава се на четрдесет бина на којима посетиоци могу да се информишу и о друштвеном активизму фестивала у Слободној зони где се представља 40 организација цивилног сектора из читавог региона.

Настао је јер су млади деведестих у Србији тражили свој излаз, има ОПЕНС Слободну зону већ деветнаест година у граду који је актуелна Омладинска престоница Европе.

 

„'Егзит' је фестивал који је настао на активизму, стога и не треба да нас чуди то што у срцу Тврђаве има своју активистичку зону и дан данас. 'Егзит' сваке године има своју тему, којом покушава да врати тај активистички дух који има“, каже Ивана Милорадов, ОПЕНС 2019. 

Све дана фестивала, на више локација на Тврђави, одржавају се трибине посвећене разним темама, али у Слободној зони на креативан начин млади уче о активизму.

На ОПЕНС-у има седам племена и већ у првом посетиоце претворе у припаднике племена, што је и тема овогодишњег „Егзита“.

Након што им ставе племеске боје, пера, направе фризуре и приме их у племе, посетиоци ће разумети и како свира једна необична гитара.

„Овде видимо специјалну гитару која је намењена и посебно прилагођена особама са церебралном парализом. Видимо бубањ за особе са сметњама у развоју који се активира светлошћу. И ако гађамо рупице светлошћу, он свира“, објашњава Мартин Халамповић из Школе „Милан Петровић“ у Новом Саду.

Можете оставити поруке на великим уметничким делима или гледати филмове у комбију, али и помоћи чуварима природе да заврше шест метара дугачак мурал од конзерви.

„Гледаћемо да урадимо нешто што је мотив овог 'Егзита'. Трајб шару, али на неки импровизовани начин са мотивом српског ћилима, а трајб шаром. Имамо и ранчеве који сакупљају лименке дуж целог фестивала и специјалну инсталацију Лотос која је на почетку ОПЕНС зоне где људи могу да оставе лименку на рециклажу и добију мотивишућу поруку“, открива Немања Коматовић из Рикен фондације.

Мото фестивала је Мир на Земљи и мир са Земљом, а цео фестивал посвећен је очувању планете Земље. Након заласка Сунца, посетиоци „Егзита“ могу да посматрају и друге планете нашег Система на модерном телескопу Природно-математичког факултета из Новог Сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару