Почетак „Егзит“ фестивала обележила рекордна посета

Деветнаести „Егзит“ синоћ је отворен уз најпосећенију ноћ у историји фестивала са више од 56.000 посетилаца. Уз 13 сати музичког програма на 40 бина, вече је обележио концерт групе „Кјур“, као и церемонија отварања и традиционални ватромет. И ове године водећи светски медији „Егзит“ истичу као драгуљ међу фестивалима.

Традиционални ватромет уследио је након два и по сата дугог концерта једне од највећих светких група, британског састава „Кјур“, који су први пут, након 43 године каријере, наступили у Србији.

Свечана церемонија отварања била је посвећена заштити планете Земље, а рекордан број посетилаца, видео је припаднике северноамеричког племена Стендинг рок, светски познатих по еколошком активизму. Ову поруку у својим извештајима пренеће колеге у чак 90 земаља света.

Нина ради на Кинеској националној телевизији, чије емисије прати преко милијарду гледалаца, први пут је у Србији, а једино предзнање били су јој партизански филмови.

„Из филмова попут Моста, нисам видела ништа од данашње Србије. Видела сам само рат. Мислим да људи у Кини заслужују да виде више о Србији. Ова земља то заслужује“, наглашава Нина Вон, новинарка Кинеске националне телевизије.

Али ни много ближи Мађари, не знају много о Србији, чак се и новинари из суседних земаља пријатно изненаде, већ после прве вечери на тврђави.

Ива Тре, новинарка туристичког интернет магазина признаје да јој се мишљење о нашој земљи веома поправило.

„Када сам дошла овде, нисам знала много о Србији, знала сам о историји и недавним дешавањима. Али ви овде радите толико добрих стварии и имате много тога да понудите, чак и нама Мађарима, посебно због заједничког историјског наслеђа“, истиче Ива.

„Пуни сте живота. Људи овде уживају у сунцу, као да сте Грци. Знате да побегнете са посла на кафу. Ми у Кини то не радимо“, додаје Нина Вон.

Можда мања дисциплина од кинеске и доприноси да „Егзит“ сваки од најеминентнијих светских часописа Ролингстон, Си-Ен-Ен, Ен-Ем-Е, годинама „Егзит“ порглашавају у топ пет светских фестивала. И када није „Егзит“, Туристичка организација Новог Сада доводи колеге из целог света.

„Само у мају месецу смо угостили из 15 земаља, преко 70, што новинара, што организатора путовања. Конкретно, сад за време „Егзит“ фестивала, угостили смо око 15 до20 новинара“, каже Тихана Путин из Туристичке организације Новог Сада.

Позитивна медијска промоција, али и препорука оних који су већ посетили Србију, ове године у Нови Сад довела је највише туриста на фестивал, њих 60.000. Према статистици, око 20.000 страних туриста сваке године дође први пут у нашу земљу, захваљујући „Егзит“ фестивалу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару