„Кустендорф класик“ – 50 младих музичара у Дрвенграду

Седми фестивал руске класичне музике, од ове године под именом „Кустендорф класик“, окупиће од 10. до 12. јула у Дрвенграду 50 младих музичара из реномираних музичких школа и са академија из Србије, Републике Српске, Русије, Белорусије, Немачке и Кине.

Учесници ће се такмичити за Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку у две старосне категорије –од 13 до 17 и од 18 до 25 година, а најбоље ће изабрати жири у коме ће бити ректор Државне музичке академије из Белорусије Јекатерина Дулова (председница), композитор Ања Ђорђевић и пијаниста Александар Маџар.

Оснивач фестивала, редитељ Емир Кустурица, рекао је на конференцији за новинаре да је на конкурс стигао рекордан број пријава, близу 100.

На свечаном отварању фестивала концерт ће одржати познати руски виолиста Јуриј Башмет, друге вечери наступиће Маџар, као и баритон Василиј Герело уз клавирску пратњу Олега Вајнштајна.

Башмет и Маџар ће наступити са Симфонијским оркестром „Кустендорф“ под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.

Фестивал ће затворити концерт виолончелисте Нарека Хакназарјана, народног уметника Јерменије, виолинисте Хачатура Алмазјана и баритона Ефима Заваљног, као и Крагујевчког певачког друштва у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра под диригентском палицом Тиграна Хакназарјана.

Програм ће обухватити и радионице за младе таленте које ће водити гости фестивала.

У ревијалном програму биће изведена савремена опера Микаела Таривардијева Очекивање у режији Владана Ћурковића и под диригентском управом Марије Стајић, док ће у оквиру пратећег програма у јутарњим часовима бити приказани филмови Тема Глеба Панфилова и Добродошли, или без преступа Елема Климова.

Вечерњи сати су, према речима Емира Кустурице, резервисани за џез у „Проклетој авлији“.

Кустурица је подсетио да на Мећавнику нема црвеног тепиха карактеристичног за друге фестивале, црвеног тепиха „за који се гине и који прави рој људи који живе за тај моменат“.

„Њима није стало до тога да им филм буде најбољи на свету, већ само да буде довољно добар да би могли у новом оделу добре робне марке, с девојком такође добре робне марке, да прошетају тим црвеним тепихом и практично у други план ставе оно што је најважније, а то су аутори. Зато је ово покушај да се акценат стави на ауторе“, истакао је Кустурица и препоручио публици да чује Башмета и „ново светско откриће“ Хакназарјана.

Познати редитељ приметио је да у свету „који се гуши у ријалитију и који живи таблоидни живот, који смишља фикцију и лаж у којој је угодније него у истини, где култура трпи завршне смртоносне ударце“, Мећавник и његови фестивали су као „група Дон Кихотових фанова који покушавају да оживе оно што замире и што је фрагментарни део културе, а не њена ударна игла“.

„Утолико је тај захват и значајнији него што смо мислили“, нагласио је Кустурица.

Седму годину заредом, фестивал, који је до прошле године носио назив „Бољшој“, подржава „Гаспром њефт“, а Сања Лубардић у име те компаније наглашава да желе да дају допринос културној и социјалној интеракцији између две земље и да је „Кустендорф класик“ један од начина да се то постигне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару