Завршен девети „Арсенал фест“

„Арсенал фест 09“ завршен је у рано недељно јутро после савршене летње ноћи током које је око 10.000 посетилаца могло да ужива у моћном издању „Партибрејкерса“, посебном угођају који је створио Курт Вајл, разбијачком сету „Гоблина“ и бројним другим занимљивим наступима.

Четвородневни фестивал у Крагујевцу био је јачи од невремена у четвртак, успешно је први у Србији увео трајне уместо једнократних пластичних чаша, привукао је укупно око 32.000 посетилаца из Србије и иностранства, и зарадио је похвалу Курта Вајла да је најбољи фестивал у читавој источној Европи и шире.

Легендарни „Партибрејкерси“ продрмали су у суботу Главну бину Земљотресом и Лоботомијом. Пут је звучао моћно као и Хиљаду година, а чуле су се између осталих и Оно што покушавам сад и Хипнотисана гомила. После Крени према мени и увек поетичне Хоћу да знам, Зоран Костић Цане кратко је одјавио бенд речима, „Људи, то би било све. Ћао“.

Премијерни долазак у Србију показао је да амерички индие рок кантаутор Курт Вајл и код нас има своје одане поклонике. Вајл је са својим бендом "The Violators" створио посебан филм на Главној, распложеним изведбама своје лагане, меланхоличне, а лепршаве американе у Mutinies, Cold Wind, Pretty Pimpin, Wild Imagination, Boss... Публика је бурно одобравала, а Курт узвраћао са "I love you" и "Thank you".

Паклену завршницу четврте вечери на Главној бини приредили су стари знанци „Арсенала“, панкери „Гоблини“. Фронтмен Бранко Голубовић Голуб, који је истог поподнева у оквиру „Арсеналовог“ пратећег програма промовисао књигу Изгужване мисли, и екипа, кренули су силовито са Далеким путем. Пред крцатим, распеваним, узаврелим „Кнежевим Арсеналом“ „Гоблини“ су пржили Луну, У магновењу, Она мисли да зна... и наравно поручили Има нас.

„Гарден“ је претходно био претесан да прими све заинтересоване да чују репера Војка В и хитове Зови човика, Рођендан и Како то, као и „Атеист реп“ који је, мало је рећи у навијачки ватреној атмосфери, прослављао 30 година постојања.

„Гарден“ је био и место упознавања нових занимљивх имена какви су „Буч Кесиди“, „Драм“, „Визељ“, „Боемија“ и „Лагана среда“. Њима су се придружили и „Туристи“ и „Ником ништа“ на Главној, који нису свирали у четвртак.

Као и прошле године, Фестивал је на „Гардену“ затворио са првим зрацима сунца балкан-соул музичар, Марко Луис, док су „Експлозив“ ди-џеј бину завршне вечери дрмали b2b Hunckie, Speedy, Синиша Тамамовић и Петар Дундов.

„Арсенал фест 09“ поред тога што је довео дугоочекиване легенде метала „Тестамент“, премијерно је у Србију поред Вајла довео и Литл Стевена и „Ред Фанг“.

Није било инцидената, атмофера је била сјајна, а публика фантастична. Поготово кад је стрпљиво чекала да у четвртак невреме престане и одано дође на свој омиљени фестивал.

Како је закључила једна новинарка, „Арсенал“ се не такмичи с другим фестивалима ни по броју бина, ни по броју извођача – он нуди уживање у музици на једном другачијем нивоу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару