Ближи се спектакл – „Дизни фантазија уживо“ на последњим припремама

Београдска филхармонија са шефом-диригентом Габријелом Фелцом спрема се за велики спектакл „Дизни фантазију уживо“. Бесплатан концерт на отвореном је 23. јуна од 20 часова и 30 минута у парку код Ушћа.

Београд је полако почео да се навикава на музички пикник. „Дизни фантазија уживо“ представља компилацију оригиналног цртаног филма Волта Дизнија из 1940. године Фантазија и филма Фантазија 2000, званично никада приказаног на нашим просторима. 

Датум концерта се ближи, па се поставља питање о томе да ли ће и извођаче и посетиоце послужити временске прилике. 

„Па шта? Киша и није неки велики проблем, и на Вудстоку је падала киша па се фестивал одржао. С друге стране, могао бих да сада направим потпуни хаос у свим породицама и да кажем деци: 'Слушајте, ако мама и тата неће да вас доведу, то уопште није у реду јер шта има боље од тога гледати цртаће и притом шљапкати по барицама и ваљати се по блату'?“, рекао је, гостујући у Јутарњем програму, Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније

Тасовац се ипак нада да ће време бити добро, и додаје да као и свака озбиљна продукција разматрају варијанту „Б“.

Говорећи о ауторским правима, директор Београдске филхармоније је рекао да је то био „велики подухват који је трајао пуне две године“.

Концерт ће отворити звуци из чувене Пете симфоније Лудвига ван Бетовена а одмах за њом следе делови из оригиналног Дизнијевог филма уз Бетовенову Пасторалну симфонију, па сегмент из Крцка Орашчића, Петра Иљича Чајковског, а онда и посебна посластица – Месечина, Клода Дебисија, уз анимирану секвенцу која је изостављена из оригиналне Фантазије.

Потом ће Филхармонија одсвирати Жар птицу Игора Стравинског, уз анимацију из Фантазије 2000, а следе антологијски Плес часовника, Амилкареа Понкијелија и Чаробњаков шегрт, Пола Дикаа, уз чувену борбу Микија Мауса са метлом, цртаног јунака који је „кривац“ за настанак овог дугометражног ремек-дела.

Концерт ће у финале увести призори из нове верзије Фантазије 2000 уз Елгаров Сјај и раскош, Римске пиније, Оторина Респигија и Карневал животиња, Камија Сен-Санса.

„То су неке од најлепших композиција класичне музике које сви негде имају у својој подсвести. Можда не знају која је то композиција али апсолутно ће је препознавати. У крајњој линији и сам Волт Дизни је, када су га питали како је текла припрема за Фантазију, када је радио тај анимирани филм, који је померио све границе цртаног филма, он је рекао:' Па знате шта, Бетовен и Бах нису уобичајено друштво за Мики Мауса али је било бескрајно забавно'“, рекао је Тасовац и додао да може да обећа публици, да ће и на концерту у Београду бити такође – бескрајно забавно.

Све на терену је комплетно припремљено, последње припреме су у току а очекују се и посетиоци из региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару