Шостакович, Шнитке и Чајковски за финале „Мракобеса“

Финале циклуса „Мракобес“ Београдске филхармоније, под палицом сталног гостујућег диригента Данијела Рајскина, заказано је за петак, 31. мај, на сцени београдског Коларца.

На програму је моћна комбинација дела Шостаковича, Шниткеа и Чајковског, а као солиста са оркестром се први пут представља виолисткиња Татјана Мазуренко.

Последњим концертом у овом циклусу, мрачна страна људског постојања достиже своју музичку кулминацију.

Програм отвара свита из опере Леди Магбет Мценског округа – Шостаковича, по причи о младој жени прељубници која убија свог супруга, његовог оца и нећака. Интересантно је што је Шостакович главну јунакињу претворио у својеврсну феминистичку хероину која те злочине чини у циљу сопственог ослобађања од мушке доминације.

Једно од извођења овог дела, коме је присуствовао и Стаљин и револтирано га напустио, бацило је композитора наредних 25 година у дубоку изолацију.

Несрећне животне околности обележиле су и настанак Концерта за виолу Алфреда Шниткеа, на коме је композитор радио у преломном периоду свог живота.

Ова композиција је одмах доживела велики успех, делом и због чувеног Јурија Башмета коме је посвећена.

Заједно с Београдском филхармонијом, публика ће имати прилику да чује Татјану Мазуренко, једну од водећих виолисткиња данашњице, као и њен препознатљиво изражајан стил.

Концерт заокружује Четврта симфонија Чајковског, звана Судбинска. Рад на њој аутор је почео у последњим месецима брака и представља његову борбу са сексуалном опредељеношћу и депресијом.

Зато читавим делом провејава метафора судбине, те фаталне снаге која човека онемогућава да достигне срећу.

Сто улазница за програм снажне тематике биће у продаји сат времена уочи концерта 31. маја, односно од 19 часова на благајни Коларца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару