Српски фолклор на великој смотри у јуну у Београду

Европска смотра српског фолклора је највећа манифестација Срба из дијаспоре. Ова манифестација биће одржана 24. пут, а већ трећи пут домаћин ће бити Центар „Сава“. На Смотри ће учествовати око 60 културно-уметничких друштава из европске дијаспоре, као и једно културно-уметничко друштво из САД. Домаћин, као и предходна два пута, биће Савез српског фолклора Швајцарске.

Домаћин Смотре српског фолклора, као и предходна два пута, биће Савез српског фолклора Швајцарске.

У дијаспори има најмање 150 културно-уметничких друштава која негују фолклор Србије.

Када је реч о Смотри, Ненад Миленковић, председник Савеза српског фолклора Швајцарске, наводи да се у државама, у којима је присутна српска дијаспора, најпре креће са предтакмичењима.

„Свако се пријави на то предтакмичење и онда од учесника, 75 одсто се бира да учествује на европској смотри, ове године у Београду“, рекао је Миленковић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Прошле године, у Бањалуци је била најмасовнија смотра српског фолклора.

„Ми у дијаспори, као и овде у Србији, чувамо традицију. Нама то наравно још мало више значи, јер живимо у дијаспори, и врло добро се ради у дијаспори што се тиче српског фолклора, традиције и културе“, каже Миленковић који се фолклором бави од своје шесте године. Додаје да је поносан и на своје синове који се такође баве фолклором.

Осмог и деветог јуна у Центру „Сава“ очекује се 3.500 учесника на Смотри.

„Скоро сви учесници су рођени у дијаспори. Кроз фолклор, игру и песму ми смо много више везани за Србију а у држави у којој живимо, презентујемо Србију на тај начин. То много значи и за језик, а и да се деца упознају са својима, а ту је и слава коју преносимо с колена на колено. Ја видим и код своје деце, воле да долазе у Србију“, навео је Миленковић.

Смотра почиње дефилеом кроз Кнез Михаилову улицу у Београду.

„Шездесет ансамбала из целе Европе и Америке учествује, биће то нешто сјајно и интензивно, и многа се ту пријатељства створе, прелепо ће бити и сваком препоручујем да дође“, каже Миленковић и додаје да је ношња коју фолклорна друштва у дијаспори користе оригинална и да је набављају у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару