Симфонијски оркестар и Хор РТС спрема се за Кину

Симфонијски оркерстар и Хор РТС добили су јединствену прилику да у априлу наступе на Пролећном фестивалу у Шангају, у Кини. То је престижан међународни Фестивал на коме су наступали најзначајнији светски оркестри и најзначајнији светски уметници.

Извршни и уметнички директор Музичке продукције РТС и диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС, Бојан Суђић, гостујући у Јутарњем програму, истиче да је Пролећни фестивал у Шангају у Кину, оно што је Бемус за Београд и Србију.

„То је Фестивал који већ годинама и деценијама угошћује највеће светске оркестре, највеће светске солисте и звезде. Ужасно скуп и ужасно престижан и требало је много напора и мног упорности да се убеде организатори да смо управо ми на том рангу и у том квалитету који ће њима бити одговарајући“, наглашава маестро Суђић.

Симфонијски оркестар и Хор РТС ће на Пролећном фестивалу у Шангају извести два концерта. На првом концерту извешће класичан програм у коме ће представити и нашу музику. На програму ће бити део балета Охридска легенда, Стевана Христића, затим Менделсонов Концерт за виолину и Дворжакова девета симфонија Из новог света.

„Други концерт је посебна част, јер се тада спајамо са кинеским хором, кинеским солистима и извешћемо у суштини кинески програм. Претпостављам да сви могу да знају какав значај за њих има кинески програм на том фестивалу, а та част је нама припала“, додаје директор Музичке продукције РТС.

Неопходност је да нашу културу, пре свега музичку којој не треба преводилац, представљамо далеко значајније у иностранству. Кина је тренутно оно што је некада била Америка, или што је некада био Лондон. У Кини се одржава огроман број фестивала, значајних гостовања, на различитим местима, а нашем Симфонијском оркестру и Хору је припала част да наступи на најпрестижнијем“, наглашава маестро Суђић.

Обимне и детаљне припреме за ово гостовање помогло је и Министарство културе Републике Србије, мада велики део трошкова сносе и организатори Пролећног фестивала у Шангају. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару