„Аплауз!“ Отворен Гитар арт фестивал

Јубиларни, 20. по реду Фестивал гитарске уметности "Гитар арт" одржава се до 17. марта у Београду под слоганом – Applause! Фестивал је за две деценије постојања успео не само да одржи континуитет и да се прошири у више праваца већ је ове године сачинио и спектакуларну листу гостију.

Фестивал је отворио концерт Висентеа Амига, најбољег светског фламенко гитаристе и аутентичног наследника Пака де Лусије. Девет великих концерата одржаће се током шест фестивалских дана. Београд ће посетити више од 120 најистакнутијих имена гитарског света из 35 држава. Први пут ове године, фестивалски центар је Комбанк дворана. 

Висенте је на фестивалу учествовао 2005. и 2009. године пред препуним Центром „Сава“. Током своје каријере, сарађивао је са највећим савременицима на гитари, Стингом, Китом Ричардсом и другима. Освојио је награду Греми за најбољи фламенко албум 2001. године и исте године био проглашен за најбољег светског фламенко гитаристу.

Репертоар фестивала чини и двадесет највећих имена класичне гитаре, који ће наступати друге, треће и четврте вечери фестивала на концертима са почетком од 18.00 часова.

Публици ће се представити бразилски виртуоз Јаманду Коста, „Братислава гитар квартет“ и Коста Коциолис из Грчке, Дуо Абреу из Шведске, Бенџамин Вердери из САД, Јесеок Банг из Кореје, Марко Тамајо из Аустрије, Анабел Монтесинос из Шпаније и многи други.

Следе концерти главних звезда јубиларног фестивала, који почињу од 20.30 часова у Комбанк дворани, међу њима и „Трио Росенберг“.

На фестивалу наступа и краљица фадо музике Кармињо

Нова фестивалска продукција и програм "Kings of String The Younger" овог пута окупља младе таленте и велике виртуозе. Први заједнички наступ три потпуно различита уметника, спаја огромна посвећеност гитари и спремност да граде заједнички звук. То су Мозес Росенберг, Јоргос Јоргопулос и Бојан Ивановски.

Први пут београдској публици ће се представити краљица фадо музике нове генерације, Кармињо. Једна је од португалских уметница са највећим међународним успехом до сада. 

Легендарни дуо гитара Влатко Стефановски и Мирослав Тадић, на концерту у оквиру фестивала, премијерно ће представити дуго ишчекивани пројекат Крушево 2.

Свечано затварање фестивала 17. марта, резервисано је за велики концерт Вече Хоакина Родрига, односно три најпопуларнија концерта за гитару и оркестар у оквиру којих ће први пут у Београду наступити Филхармонија „Банатул“ из Темишвара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару