Бети Ђорђевић и "Friends" 19. фебруара у Дому омладине

Музичка дива Бети Ђорђевић са екипом одабраних музичара наступиће у уторак, 19. фебруара Великој сали Дома омладине Београда. Публику ће провести кроз хитове евергрина, соула и џеза који су обележили њену вишедеценијску каријеру.

Каријера Бети Ђорђевић крије једну од најузбудљивијих животних прича на овдашњим просторима. Успони и падови, обрти од среће до несреће и назад, донели су њеним песмама ноту личног искуства какво мало која певачка звезда на нашим просторима има. А Бети и њен незабораван глас и иначе представљају посебно благо овдашње музичке сцене.

 

Бети Ђорђевић је свој занат „испекла" на месту које је било најближе америчкој клупској сцени шездесетих и седамдесетих - у клубовима за америчке официре у тадашњој Западној Немачкој, у којима је наступала певајући соул, џез и фанк репертоар.

Класичне нумере златног доба америчког соула у верзијама Арете Френклин, Дион Ворвик, Дајане Рос или Дајне Вошингтон, у њеној интерпретацији имале су одмах проверу пред публиком препуном правих познавалаца, којима се Бети доказивала из вечери у вече.

Ова незаборавна школа, претворила је концертни наступ Бети Ђорђевић у праву сензацију кад се појавила у Београду 1971, наступајући прво у „Топчидерској ноћи“, а потом у клубу xотела „Југославија“.

Сведоци се сећају да се чекало на ред да се уђе и осети атмосфера светске забава, са актуелним хитовима са америчких топ-листа. Стална серија ових усијаних вечери које су промениле музичку слику Београда, жељног отварања ка свету, тако је уписала Бети у градску легенду и пре него што се прославила на тадашњој поп сцени.

Захваљујући интересовању композитора Александра Кораћа, Бети Ђорђевић је постала сталан учесник југословенских фестивала забавне музике током седамдесетих.

Њен хит Почнимо љубав испочетка са Београдског пролећа 1976, данас је свакако најпознатија нумера у њеном извођењу, химна романтичног позитивизма, која верно одсликава дух једног доба у коме је и музика била блискија човеку.

Током своје каријере објавила је десетак синглова и два албума, пре него што је до краја осамдесетих полако склизнула у заборав, као и цео миље наше шлагерске музике, прегажен налетом нових музичких форми, од којих је турбо-фолк био најагресивнији.

Интересовање за музику коју је изводила је обновљено тек после 2000. године, посредством ЦД компилација највећих хитова југословенске забавне музике, на којима је Бети Ђорђевић имала запажено место. Пуштање њених нумера на радио-станицама и у кафићима представило је Бети и некој новој публици, а наступ на уводном концерту Београдског џез фестивала 2010. године, донео је њен успешан повратак и пред новинаре са програмом који је извела у Гранд Казину, лоцираном на месту њених великих успеха - xотелу „Југославија“.

Клупска каријера Бети Ђорђевић поново је почела да добија убрзање, да би је телевизијски програм „Ја могу све" (РТС), поново представио најширој јавности у целој земљи, лансирајући је као класичног поп извођача из најбоље традиције наше музике. Најновији период у њеној каријери крунисан је наступом на Беовизији 2018, где је заједно са Рамбом Амадеусом извела његову ауторску композицију Нема те.

Бети Ђорђевић ће уз састав Friends на концерту у Дому омладине Београда 19. фебруара рекапитулирати целу каријеру. Први део наступа биће посвећен њеним највећим хитовима из области забавне музике, а други ће представити њену велику љубав – одабране соул и џез нумере.

Незаборавна емотивност и велике гласовне могућности ове јединствене, аутентичне диве наше музичке сцене, биће представљење у најбољој продукцији и то на месту које је такође везано управо за историју џез музике у нашим крајевима.

Концерт се одржава у Великој сали ДОБ-а, са почетком у 20 часова, а улазнице су у продаји на свим „Тикет вижн" продајним местима, као и путем сајта tickets.rs. Цена ограниченог броја улазница у претпродаји износи 600 динара, док ће редовна цена износити 800. Места су седећа и нумерисана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару