Грамофонске плоче поново у моди!

Почетком децембра продаја плоча у Великој Британији достигла је два и по милиона фунти. Први пут у историји, та сума је надмашила ону потрошену на дигитална музичка издања, пишу британски медији. Винил се крупним корацима враћа и на српско тржиште, а уочи празника је продаја плоча већа за од 30 до 40 одсто.

Вероватно многи мисле да су плоче остале у историји. На срећу, није тако. Сусрет игле и винила једини је прави доживљај музике, тврде познаваоци. Слушање плоча је, кажу, незаменљив осећај.

„Није само моје мишљење да винил када слушате у односу на це-де даје једну ширину, једну другу музичку лепезу, једну другу нотну лепезу у односу на метал који је ипак само метал. И ту топлину коју има винил никада на це-деу нисам осетио“, каже Александар Гајовић, колекционар плоча.

За винил издања највише су заинтересовани мушкарци старији од 40 година.

„Плоче најчешће купују колекционари који нису престали да их купују ни деведесетих, када су плоче изашле из моде. Наравно да су ту и људи који поготово око Новогодишњих празника купују другима на поклон“, открива Иван Великинац, менаџер продаје музичке куће „Метрополис“, и додаје да се појављује и велики број младих људи који купују грамофоне, купују плоче и настављају традицију слушања музике на начин на који је артиста замислио.

Процењује се да тржиште музичких дискова, плоча и дигиталне дистрибуције звука у Србији вреди три и по милиона евра годишње. Удео винил издања је око 30 одсто.

Према речима Марка Милутиновића, одговорног уредника ПГП РТС-а, уколико постоји потражња на тржишту и те како се размишља о обнови и поновном увођењу винил издања.

„На тржишту заиста постоји, уочи предстојећих празника, скок тражње од 30 до 40 одсто. На крају крајева, многи музичари, углавном из рок жанра, да га крстимо тако, долазе и траже винилска издања“, нагласио је Милутиновић.

У Србији од деведесетих не постоји ниједна преса за прављење плоча. Домаћи дискографи их најчешће штампају у западној Европи. Тражња је велика, јер се на готов производ чека најмање шест недеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару