Отворен 32. Џез фестивал у Београду

Џез фестивал под слоганом „Планета џез“, на којем ће се представити 21 бенд из 17 земаља, отворен је у Дому омладине у Београду, а трајаће до недеље. Први концерт одржао је квартет Владе Маричића, који у својим изведбама комбинује између осталих и ромске и кубанске стилове.

У наредним данима, публика ће између осталих уживати у концертима „Тинеке Постма квартета“ али и хрватске музичарке Весне Писаровић.

Гости фестивала долазе и са севера, па ће се у Дому омладине чути звуци Данске и Норвешке кроз музику оркестра „Хорсе“.

Ове године, први пут, две вечери ће домаћин фестивала бити Центар „Сава“.

Како кажу организатори, признати уметници из света џеза – „Авишаи Кохен трио“ и „Антонио Серано квинтет“ – представиће се сутра у Центру „Сава“, а прекосутра то ће бити „Џек Дејонет трио“ у пратњи Равија Колтранеа и Мета Герисона.

Последњи ће се, такође прекосутра, у Центру „Сава“ представити гости из Америке, Азиза: Дејв Холанд, Крис Потер, Лајонел Лук и Ерик Харланд.

„Планету џез“ свечано је отворио градски менаџер Горан Весић, који је у обраћању новинарима рекао да је поносан на организацију фестивала, који ће, према његовим речима, бити најбољи до сада: „Посебно је задовољство то што видимо велики број младих људи на отварању, што значи да се џез у Београду поштује и слуша.“

Према речима градског менаџера, на фестивалу се очекује око 15.000 гледалаца, што је, додао је, „потпуни рекорд“.

Програмски менаџер Џез фестивала Драган Амброзић сагласан је да је овогодишњи фестивал најбољи од када се организује и да је постао, истакао је, врхунски музички догађај: „Џез фестивал доноси оно што су најважније и најсавременије тенденције у уметности уопште, и то је оно што узбуђује младе људе не само у Београду него и у Србији.“

Овогодишња селекција музичара и аутора, каже Амброзић, помера границе музике.

Гост отварања био је и чувени џез музичар Миливоје Мића Марковић, који је познат по музици за серију Отписани, а градски менаџер Горан Весић га је прогласио доживотним чланом одбора фестивала и почасним грађанином „Планете џез“.

Фестивал ће трајати наредних пет дана, до 30. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару