Више од 60 музичара на концерту у част Лази Ристовском

У знак сећања на једног од омиљених музичара са простора бивше Југославије, члана „Бијелог дугмета“ и „Смака“, композитора, продуцента и аранжера Лазу Ристовског, 9. новембра у Центру „Сава“ биће одржан концерт „Иза хоризонта“, који ће окупити више од 60 музичара.

Пријатељи и сарадници Лазе Ристовског – Горан Бреговић, Ален Исламовић, чланови групе „Смак“, Кики Лесендрић и „Пилоти“, „Неверне бебе“, „Ју група“, „Кепа & Фри спиритс“, Александар Локнер, Влатко Стефановски, Васил Хаџиманов, „Зана“, Боки Милошевић, Биља Крстић, Оги Радивојевић, Корнелије Ковач, „Гис мај ес“, Никола Чутурило Чутура, Џони Ранковић, глумац Лазар Ристовски и многи други ће подсетити публику на опус и значај великог уметника кроз осврт на његове најпознатије хитове рок, инструменталне и филмске музике.

„Мој утисак је током ових девет година био да су га сви заборавили и моја идеја је била да га оживим, али када смо почели да припремамо концерт, схватила сам да његови пријатељи и сарадници и даље мисле на њега“, рекла је на данашњој конференцији за новинаре Санда Ристовски Грлић.

Поменула је да је њен отац био велико дете, увек насмејан, да је знао у два сата ноћу да је пробуди како би чула неку песму и нагласила да се овакав омаж приређује сад и никад више.

Милан Ђурђевић из групе „Неверне бебе“ је истакао да је Ристовски био путоказ за све клавијатуристе и да су га сви гледали као хероја тог инструмента.

„Када смо почињали, било је важно волети свој инструмент. Звезде су тада били певачи и гитаристи, а када се појавио Лаза, клавијатуриста је постао звезда. Он је успео да свира у два највећа бенда на овим просторима – у 'Дугмету' и 'Смаку'. То је био сан свих нас“, нагласио је Ђурђевић и додао да ће сви дати све од себе да „додирну делић душе великог уметника који је много оставио иза себе“.

Клавијатуриста Александар Локнер је рекао да му је част и задовољство да евоцира успомене на свог великог пријатеља са којим је урадио најзначајнији пројекат у каријери ван „Бајаге и Инструктора“ – албум Наос.

„Био ми је идол када сам био клинац, од концерта 'Бијелог дугмета' и 'Бајаге и Инструктора' у Москви 1985. почело је наше велико пријатељство, а од деведесетих година и наша сарадња, чији је резултат албум Наос“, испричао је Локнер.

Истакао је да је Ристовски познавао све стилове, најбоље свирао хемонд оргуље, први кренуо са семплерима, лако се и добро сналазио у студију и сви су га волели: „Ту љубав и хармонију коју је ширио око себе, осетиће и публика на концерту“.

Иван Грлић је, говорећи о изложби, рекао да ће у „Миксер хаусу“ бити изложене хемонд оргуље, које ће бити и на сцени Центра „Сава“ на концерту, затим фотографије од првог концерта Ристовског у Дому омладине, па кроз „Бијело дугме“, „Смак“, као и фотографије из његовог детињства.

Грлић је најавио да ће снимци са концерта бити део документарног филма о Лази Ристовском, чију премијеру планирају за следећу годину. Ристовски је преминуо 2007. године у Београду, после тешке болести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару