„Артлинк“ од 1. до 16. октобра

Трећи фестивал младих талената „Артлинк“, под мотом „Загрли музику“, окупиће од 1. до 16. октобра у Београду 200 музичара на девет концерата.

„Артлинк“ од 1. до 16. октобра „Артлинк“ од 1. до 16. октобра

На отварању у Коларчевој задужбини наступиће пољска виолинисткиња, 31-годишња Агата Шимчевска, са Симфонијским оркестром РТС-а којим ће дириговати млади словачки диригент Лукаш Похунек.

Шимчевска је својевремено била добитница прве, а потом и награде публике, као и златне медаље на 13. Међународном виолинском такмичењу „Хенрик Вијењавски“ у Познану. Дебитовала је у чувеном „Вигмор холу“ што јој је донело позив да наступа са Лондонским симфонијским оркестром.

Наступала је и под управом Кристофа Пендерецког и Сеиђи Озаве, са виолинистима Максимом Венгеровим и Гидоном Кремером и са пијанисткињом Мартом Аргерич.
Француског кларинетисту, 22-годишњег Рафаела Севера, публика ће слушати у трију са челистом Вуком Оваскаиненом и пијанистом Укијем Оваскаиненом.

Север је са 14 година примљен на париски Високи национални конзерваторијум за музику, где је пре три године магистрирао.

Добитник је низа значајних међународних награда, међу којима је и прва награда и осам специјалних награда на Међународној аудицији за младе концертне уметнике у Њујорку 2013. године, док је његов це-де са делима Брамса освојио Златни дијапазон 2015. у Француској. Север је, такође, имао прилике да музицира са Мартом Аргерич, Гидоном Кремером, Борисом Березовским и многим другим.

„Артлинк“ фестивал ће представити и челисту Иштвана Вардаија из Мађарске, а најављена је и камерата „Јаначек“ из Чешке. Ту су и тубисти из Аустрије Мануел Мејер и Јакоб Венигвајзер и пијанисткиња Алиса Бешевић Буслехнер.

Концерт мајстор Павел Долежал из Чешке наступиће са „Артлинк“ младим виртуозима, камерним ансамблом, који је део циклуса за младе таленте под именом „Артлинк – Социјете Женерал“.

Камерни ансамбл „Љубица Марић“, који ове сезоне обележава 10 година постојања, концертом ће затворити фестивал, уз челисте Вардаија и Пејчића, 16. октобра у Сали Београдске филхармоније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи