Читај ми!

Џамала са Крима представница Украјине на „Евросонгу“

Татарка са полуострва Крим, који је у марту 2014. године припојен Русији, биће представница Украјине на такмичењу „Песма Евровизије“ у Шведској. Џамала ће певати песму „1944“, посвећену протеривању кримских Татара после Другог светског рата.

Џамала са Крима представница Украјине на „Евросонгу“ Џамала са Крима представница Украјине на „Евросонгу“

Звезда украјинске џез сцене, 32-годишња Џамала по струци је певачица. Победила је на националном такмичењу за представника Украјине на „Евросонгу“, који ће ове године бити одржан од 10. до 14. маја у Стокхолму.

Татари, углавном муслимани, колективно су депортовани са Крима у Сибир 1944. године за време совјетског лидера Јосифа Висарионовича Џугашвилија Стаљина због масовне сарадње с немачким нацистичким окупаторима у Другом светском рату. За три дана тада је протерано више од 190.000 кримских Татара.

Кримски Татари су почели да се враћају у постојбину тек крајем осамдесетих година 20. века, с распадом Совјетског Савеза. То становништво, међутим, брзо расте у поређењу са остарелим руским становништвом, а интеграција Татара је дугорочан проблем Кремља.

Кримски Татари су пре две године бојкотовали референдум о независности Крима који је био увод за припајање тог полуострва Русији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи