„Хоркестар“ обележава 15 година постојања

Самоорганизовани хор и оркестар из Београда, „Хоркестар“, концертом 6. фебруара у Дому омладине Београда прославиће 15 година постојања.

Публика ће слушати разноврстан репертоар на којем су бројне ауторске песме и обраде нумера рок и новоталасних бендова, а на бини ће им се придружити и гости.

Чланица „Хоркестра“ Ружица Врховац каже да је тајна њиховог трајања и успеха у томе што су непрофитабилни и самоорганизовани састав.

„Нема новца који ће да поквари односе, сами смо своје газде и сами долазимо до идеја које реализујемо. Такође, много чланова долази и пролази кроз овај састав, самим тим, 'крв' се стално мења“, објаснила је Врховац.

Подсетила да је идеја „Хоркестра“, када је настао 2000. године, била да се у први план ставе радничке и револуционарне песме које ће призвати стварање нечег новог и постојаног.

„Ми смо део тог репертоара задржали, али смо додали још много тога. Осим обрада домаћих рок и новоталасних бендова, ту су и песме компоноване на текстовe домаћих песника и мислилаца, као и ауторске композиције чланова хора“, открила је Врховац.

Приметила је да је музичка сцена последњих година живља и бунтовништво се снажније осећа. „Музичари више не желе да чекају добре услове за пласирање своје музике, већ раде и свирају по сваку цену. Мислим да је то добар знак“, додала је.

Недавно је у Установи културе „Пароброд“ била постављена изложба Једнаки и различити о „Хоркешкарту“ и „Хоркестру“.

„Осим различитих инструмената који су коришћени, а често ручно прављени, били су ту и снимци наших различитих акција одржаних у последњих 15 година. Издвојила бих фотографије са разних наступа на којима је било оних где је наступало десет хориста и оних где нас је било више од 40, као и периоде када је 'Хоркестар' наступао са три диригента или потпуно без њега“, испричала је Врховац.

Уочи концерта у Дому омладине, објавили су спот за песму Хеј, радниче!.

„Спот је настао као тежња да се обједини музичко стваралаштво 'Хоркестра' и направи спој између радничких и уметничких песама које су на нашем репертоару, али и да се стави знак једнакости између радника и уметника. 'Хоркестраши' верују да сви радници, били они рудари, пекари, банкари, радили у атељеу или у позоришту, имају једнака права и право на рад. Нико не би требало да се одриче свог рада, већ да издржи и избори се за своја права и узме ствар у своје руке“, истакла је Врховац.

Планирају да сниме спот за песму Синоћ си сањао да си пас групе „Добри Исак“, надају се наступима на пролеће – дуго планираним концертима на пијацама, у парковима, домовима за незбринуту децу и домовима за стара лица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи