Импресивни „Електрични оргазaм“

„Електрични оргазам“ је синоћ на импресиван начин обележио 35 година постојања у распродатој дворани „Американа“ Дома омладине Београда, првим од два концерта, који се без претеривања може назвати антологијским, с обзиром на учешће чланова бенда из ране фазе.

Импресивни „Електрични оргазaм“ Импресивни „Електрични оргазaм“

Други концерт је вечерас у „Американи“ од 21 час, а улазнице се још могу купити на благајни ДОБ-а пред почетак концерта, односно преко мреже „Евентим“.

Двочасовно пропутовање кроз кључне моменте из свих фаза легендарног београдског бенда почело је обрадом Locomotion, коју је отпевао клавијатуриста Љубомир Ђукић-Љуба.

„Добро вече, браћо и сестре“, у свом стилу је обожаваоце поздравио гитариста и певач Срђан Гојковић-Гиле. „Добродошли на рођенданску журку“, кратко је додао пре Вуду блуза, да би Љуба поново преузео главну вокалну улогу у новоталасној Ви.

Дизао је бенд атмосферу и сјајно укомпонованом сет листом, којом је „пливао“ од Пакет аранжмана (1981) до најновијег, фалсетом отпеваног сингла Био сам лош (2015).

Секс, дрога, насиље и страх беше једна од песама које је „Оргазам“ после доста година поново уврстио у репертоар, а кад се у Не постојим Гиле ослободио гитаре, као да се и публика сасвим лишила свих стега.

Емоције су, буквално, експлодирале чим су препознати први акорди баладе Капетан Есид, и то у таквој мери да је бенд морао непланирано по завршетку песме да је продужи, јер је цела „Американа“ неуморно певала рефрен. За визуелни доживљај су послужили упаљачи и мобилни телефони.

Да си тако јака и Бејбе, ти ниси ту, велики, хитови, били су сјајни увод за највећи - Игра рокенрол цела Југославија. Песма која се својевремено „отела“ Оргазму, поново је последњих година присутна тамо где јој је заправо и место - на наступима Гилета, Љубе, гитаристе Бранислава Петровића-Банане, басисте Зорана Радомировића-Швабе и бубњара Благоја Недељковића-Пачета. Непретенциозно смештена у средину сет листе.

Оно што издваја актуелне концерте групе од уобичајених дешавало се, ипак, у другом делу свирке. Путовање у прошлост кад су поставе у питању почело је „флешбеком“ до албума Лишће прекрива Лисабон (1982), па су Пођимо и Доколицу уз Гилета, Љубу (и Пачета за бубњевима уместо покојног Горана Чавајде-Чавкета), одсвирали гитариста Љубомир Јовановић-Јовец и басиста Јован Јовановић-Гроф.

Још већа радост уследила је убрзо. Кад је за басом била Марина Вулић (данас Geraghty) готово комплетна прва постава из 1980. године је у спектакуларној атмосфери отпрашила Конобара, прву песму „Електричног оргазма“, као и Златног папагаја.

Бенд се званично опростио од публике уз још два новоталасна класика - Крокодили долазе и Небo, да би званичан крај уследио уз специјалну посвету Чавкету (Како бубањ каже).

У слављеничком репертоару нису изостали ни други добро познати хитови попут Луи, Луи, Ја сам тежак као коњ, Спојимо се сад, Дебела девојка... а заступљене су биле и нумере са још увек актуелног албума То што видиш, то и јесте - Ти то можеш, Ближи сунцу, Где год одем...

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи