Немачки јавни сервис одустао од свог евровизијског кандидата

Немачки јавни сервис АРД одлучио је да прекине сарадњу са кандидатом за следећу „Песму Евровизије“, тек неколико дана након што је изабран. Наведени разлог су хомофобични и садистички текстови његових песама.

Након контроверзе која је настала избором Ксавијеа Наидуа за представника Немачке на предстојећем такмичењу „Песма Евровизије“, које ће идуће године бити одржано у Шведској, немачки жири је одлучио да опозове своју одлуку.

Избор популарног Р&Б уметника, чији се албуми продају у милионским тиражима, критикован је због појединих Наидуових песама које се тумаче као антисемитске и хомофобичне.

Добар део немачке јавности сматра да певач индијско-афричког порекла због таквих ставова не може да буде лице Немачке на „Евросонгу 2016“.

„Било нам је јасно да ће његов избор поларизовати јавно мњење, али смо били затечени негативним реакцијама“, изјавио је Томас Шрајбер, директор јавног сервиса АРД, чији је жири одабрао Наидуа.

„Такмичење за 'Песму Евровизије' је забаван догађај, у чијем фокусу треба да буду музика и разумевање међу европским народима“, рекао је он, додавши да се тај аспект мора сачувати по сваку цену.

Прошлог петка високотиражни немачки лист Билд довео је у питање избор Наидуа.

„Да ли је Ксавије Наиду права особа за 'Евросонг'?“, гласила је насловница листа.

Огласиле су се и организације за заштиту људски права, истичући да је Наидуов избор проблематичан.

Одговарајући на оптужбе, 44-годишњи певач огласио се путем Фејсбука. Навео је да се слаже са најновијом одлуком, те подсетио да је пристао да се такмичи на наговор АРД-а.

Посебно је истакао да он представља Немачку, која је „отворена према свету“ и толерантна према различитим религијама и начинима живота.

Немачка је на „Песми Евровизије“ досад победила два пута, 1982. и 2010. године, а ове године је завршила такмичење са нула поена.

Наредно такмичење за „Песму Евровизије“ биће одржано 10, 12. и 14. маја у „Ериксон глоуб“ арени у Стокхолму.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи