Читај ми!

Увек тражим нове начине да се музички изразим

За једну од најперспективнијих европских џез уметница Сузану Сантош Силву, наступ на 31. Београдском џез фестивалу представља прилику да „наведе људе да размишљају, буду искрени према себи и да се никад не прилагођавају“.

„Ова прилика ми омогућава и да се крећем напред, будем јака и да померам границе, да се одужим друштву, ширим љубав и наду“, истакла је гошћа из Португала.

Силва ће вечерас у сали „Американа“ Дома омладине Београд, заједно са својим квинтетом, представити актуелно издање, албум Impermanence.

„Музика на албуму варира од тихих, пријатних мелодија до снажних звукова, импровизованих и експерименталих делова и електронике. Надам се да ће људи доћи на фестивал и осетити музику отвореног срца и ума, и да ћемо сви заједно уживати у овом музичком путовању“, рекла је предводница младе генерације португалских џезера.

Своју музику Силва описује као комбинацију више различитих елемената. „Најпре сам почела да свирам у марширајућем бенду, где је мој дека свирао трубу. Он је био мој први учитељ. Док сам увелико свирала са џез оркестром, студирала сам класичну музику, а онда сам наставила да студирам џез и то прво у Порту, а касније и у Холандији, где сам се заинтересовала за слободније форме и експерименталну музику“, испричала је.

„Мислим да, кад свирам и компонујем, сви ти елементи заједно стварају веома личан и јединствен музички израз. Било је момената када ми није било пријатно што сам другачија и када сам се осећала као аутсајдер, све док нисам схватила да је у реду бити другачији и имати јак карактер“, истакла је Силва.

Млада уметница је додала да воли да сарађује са другима и да добија инспирацију из других уметничких облика.

„Не волим да се понављам, тако да увек тражим нове начине да се изразим, алтернативне путеве којима ћу ићи“, рекла је Силва која већ 19 година свира са оркeстром "Jazz de Matosinhos", а 2011. објавила је деби албум Devil's dress.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи