Читај ми!

Нови албум 20 година после смрти Френка Запе

Више од две деценије након смрти Френка Запе, нови 100. албум чувеног америчког рокера изузетно богате дискографије угледао је светлост дана. Није реч о шали, купци могу да очекују диск у јуну.

Стоти албум Френка Запе, под насловом Dance Me This, већ је у претпродаји, јавља АФП, а преноси Танјуг.

На званичном вебсајту славног музичара, познатог колико по експериментисању са разним жанровима, толико и по хумору, било је најављено да ће се албум наћи у претпродаји од 1. априла, што су многи схватили као првоаприлску шалу.

Запина фондација је, међутим, потврдила вест, додавши да ће абум од јуна почети да се шаље купцима.

Пред смрт, 1993. године, Запа је споменуо овај албум. Музичар је тада навео да ће на њему бити плесна музика изведена на синклавиру - врста синтисајзера настала седамдесетих година.

Запина фондација издаје албуме овог музичара и његове групе, "The Mothers of Invention", готово сваке године од његове смрти.

Током каријере, започете 1956. године, Запа се искушавао у многим музичким жанровима од рока, преко џеза и блуза до класике.

Свој први самостални албум под називом Lumpy Gravy објавио је 1967, а две године касније издао свој најутицајнији албум Hot Rats. Награду Греми у категорији најбоље инструментално рок извођење освојио је 1987. године за нумеру Jazz from Hell, која се налази на истоименом албуму.

У својој 30-годишњој каријери, написао је 57 ауторских албума и сарађивао на бројним другим пројектима. Иако је добио бројне похвале и награде, Запин рад још није у потпуности схваћен и вреднован.

Умро је 1993. године од рака, а годину дана касније њему у част један астероид назван је Zappafrank.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи