Читај ми!

Упознајте рокенрол кроз „Илустровани рокенрол водич“

Давид Вартабедијан, ликовни уметник и рокенрол новинар, књигу намењује младима, како би се упознали с иконама рок музике, али и старијим рокерима, да се подсете њихових блиставих каријера. Књига, коју је објавила чачанска „Пчелица“, на Сајму књига у Београду добила је награду за илустрацију, као и награду за естетско-технолошко уређење на Салону књиге и графике у Пироту.

Више од милион преслушаних песама, хиљаде сакупљених албума и одгледаних концерата, многа познанства са актерима рокенрол сцене - допринели су да ауторов музички поглед на свет изгледа управо овако како је представљен у књизи „Илустровани рокенрол водич“.

Уметници и поменути албуми у њој јесу његов лични избор, али се у том избору нашло 70 посто онога што заиста јесте велика историја, каже Давид Вартабедијан. Рокенрол у књизи није представљен до краја, јер се он непрестано развија. Ипак...

„Морао је бити неки пресек. Мени је тај логичан пресек крај осамдесетих година прошлог века пре него што се појавио гранџ, поред тог гранџа има још неких поджанрова рокенрола. Дакле први је Елвис Присли, а последњи бенд који се појављује у књизи је 'Грин деј' који су таман каријеру започели 1987. године“, каже Давид.

Аутор у књизи препоручује које би албуме требало обавезно послушати, наводи филмове и серије о рок звездама или пак говори о њиховим глумачким каријерама и хуманитарном раду и другим занимљивостима из живота. Водич садржи и речник термина за боље разумевање рокенрола.

„Приказује ту ширину рокенрол покрета који се заиста увукао у све поре и културе и субкултуре у последњих 60 година“, додаје Вартабедијан.

Намера аутора је да, кроз цртеже и текстове, младе упозна са рокенролом, али и да их подстакне да се за њега више заинтересују, како би и сами створили своју омиљену листу рок песама.

„Мораш да знаш шта те интересује у животу. Мораш да изградиш свој став и укус, који ћеш ширити“, порука је Давида Вартабедијана младима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи