Читај ми!

Сјајни Мањифико и „Станислав Бинички“ одушевили

Словеначки музичар Мањифико и Уметнички ансамбл Министарства одбране Србије „Станислав Бинички“, наступили су у Центру „Сава“, а специјална гошћа била је шпанска певачица Луз Касал. На концерту су изведене музичке теме из оба филма „Монтевидео“, али и неке његове старије композиције. Био је то концерт пун емоција.

То што је у најавама концерта Мањифика нарочито истицано извођење музике из филмских остварења препознатљив знак овог музичара. Потврда успеха је и пуна сала Центра „Сава" – музика из филмова живи и мимо платна.

„То је један велики ужитак. Аутори музике се због тога тиме и баве. И када се забораве имена музичара, иза њих остаје музика. Најбитније је да песма остаје у народу“, каже Мањифико. 

Улога музике у филму може бити велика и значајна, а не само пуко дочаравање атмосфере. Вођена добром идејом, може да постане значајан део драматуршког плана. Често да каже оно што ни глумци не изговоре.

Богат оркестарски звук из ког се издвајају препознатљиве теме задовољио је потребе филмова чије су радње смештене у прву половину двадесетог века. 

Иако раније није радио са великим ансамблима, нити, како каже, то уме, Мањифико је знао шта жели да оствари.

„Ја чак не знам ни ноту да саставим. Нити знам да их пишем. Нити знам да их читам. Хвала богу, има школованих људи који то знају, умеју и који ме јако добро познају", истакао је уметник. 

Иако је музика за Монтевидео заштитни знак Мањифика, није једина у његовом раду. Са Уметничким ансамблом Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“ извео је и велики број старијих песама аранжираних за оркестар које, због шаљивих текстова, публици често маме осмехе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи