Читај ми!

„Нишвил“, вече друго

„Бриселски џез оркестар“, Кенди Далфер, дуо Влатка Стефановског и Мирослава Тадића, бенд „Мангларес“, „Ашаф Кехати трио“ и састав Владе Маричића чинили су репертоар друге вечери „Нишвила“ на Главној бини.

Вече је почело наступом трија израелског гитаристе и композитора Ашафа Кехатија. Потом су на сцену изашли музичaри фламенко и латин-фјужн бенда „Мангларес“ из Мексика, преноси Танјуг.

Оригинални џез звук приредио је „Бриселски џез оркестар“ који је представио нови мултимедијални пројекат "Graphicology" - „визелну џез партитуру“ коју заједно са њима потписује и познати белгијски стрип аутор Филип Паке.

Пројекат је спој графичке новеле и музике за џез биг бенд.

Овај белгијски оркестар прошлогодишњи је добитник „Оскара“ за музику за филм Уметник, а био је и номинован за две Греми награде.

Влатко Стефановски и Мирослав Тадић доказали су вечерас тезу која се ових дана често чула - џез се непрестано шири и све може бити џез.

Музика само заснована на народним мотивима у изванредној оригиналној обради двојице уметника готово да није сугерисала ни асоцијацију на етно музику.

Изузетак су биле две последње нумере – Јовано и Калајџиско оро.

Добро позната овдашњој публици, холандска саксофонисткиња Кенди Далфер изашла је на сцену око поноћи, са готово истим одушевљењем које је њен наступ изазвао код публике.

Са својим бендом извела је песме са новог албума које је окарактерисала као микс џеза и денс музике.

Затварање друге фестивалске вечери припало је џез-латин бенду Владе Маричића, а специјални гост састава је кубанска певачица Нидиа Моја.

Пијаниста и композитор Влада Маричић познат је домаћој публици по композицијама које представљају спој џез, латин и фанк музике са елементима балканске музике.

Једна од његових најпознатијих композиција је Болеро Неготино, која се већ седам година емитује сваког дана на програмима РТС-а као подлога за најавну шпицу.

Публика је била далеко бројнија него претходног дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи