Читај ми!

Алпска Гуча на 2.200 метара висине

Своју Гучу имају и други. Протеклог викенда Алпи су одзвањали у ритму тамошње трубе – алпског рога.

У планинским врховима аутентичне мелодије алпског рога, на 13. Међународном фестивалу окупило су више од 3.500 учесника једне од највећих традиционалних народних фешти земаља алпског региона.

Око 150 музичара, из Швајцарске, Румуније, Француске, Велике Британије, Немачке и Италије такмичило се за титулу најбољег извођача на алпском рогу, инструменту који потиче из 16. века и све је популарнији у свету.

„Кад слушате алпски рог, то буди извесна осећања, доноси вам мир. Од када сам чуо ту музику, постао сам верни поклоник“, каже музичар Жан-Мари Сидле.

Спектакуларни концерт на врховима планине Тракуе на 2.200 метара висине један је од најатрактивнијих културних догађаја региона.

Народно окупљање почиње у подножју Алпа, баш као и пре неколико векова, са послужењем традиционалних јела и пића, у шатри на главном тргу средњовековног градића Нандаз. Фешта се завршава спектакуларним концертом у планиниским врховима.

„Посебан доживљај је слушати музичаре у планинском окружењу, фантастичној природи. Уживали смо играјући и певајући, било је незаборавно!“, истакао је британски туриста Џим Скелтен.

Фестивал алпског рога је јединствена музичка манифестација у свету, највећа народна фешта региона Алпа, и сваке године има све више поклоника.

Колоритом мултиетничког друштва, сажимањем култура и традиције, аутентична култура доприноси јачању економских и културних веза земаља тог региона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи