Читај ми!

„Мејдени“, ватра и лед пред 20.000 људи!

Метал спектакл на доњем Калемегдану! „Ајрон мејден“ и овог пута у Београду пред 20.000 људи. Својствено „боговима метала“, концерт обиловао ватреним ефектима. Наравно, ту је био и чувени Еди.

Хеви метал група „Ајрон мејден“ (Iron Maiden), која је испод Београдске тврђаве свирала своје старе хитове уз здушну помоћ пиротехнике, успела је да понови успех и привуче исти број посетилаца као на претходна два наступа у главном граду Србије.

Иако су се по друштвеним мрежама и интернет форумима могле чути жалбе љубитеља „Мејдена“ на цене карата, од 2.990 до 4.500 динара, концерт је био изузетно добро посећен.

Британски бенд на овој турнеји, названој Maiden England, као и у време славног, концептуалног албума Seventh Son of a Seventh Son, користи бину украшену џиновским „сантама леда“ и свира песме из тог периода своје каријере.

Наступ је почео у заказано време, у 21 сат, а на видео-бимовима су се, по угледу на турнеју Seventh Son of a Seventh Son (1988-1989) могле видети санте леда како се круне и ломе.

Потом је шесточлани бенд, предвођен певачем Брусом Дикинсоном истрчао на „арктичку бину“ и засвирао Moonchild, уз хорско певање публике.

Уследио је Can I Play With Madness, највећи хит са поменутог албума, а Брус Дикинсон, чији је глас био у одличној форми, посетиоцима концерта рекао: „Вришти за мене, Београде“, што је и добио, уз махање српским заставама.

Дикинсон, басиста Стив Харис, бубњар Нико Макбрејн и гитаристички тројац Дејв Мареј, Адријан Смит и Јаник Герс, били су уиграни и врло расположени, а квалитет звука био је далеко бољи него на претходна два концерта, која су одржана у затвореном простору.

У редовном делу наступа, „Ајрон мејден“ је, према очекивању, одсвирао неке од највећих хитова, попут синглова 2 Minutes to Midnight (1984), The Trooper (1983), The Number of the Beast (1982), Run to the Hills (1982) и Wasted Years (1986), али и песме које су ретко на репертоару бенда: The Prisoner (1982), Revelations (1983) и Phantom of the Opera (1980).

Пред извођење песме Revelations, Дикинсон је открио публици да је ова турнеја последња прилика да се неке од нумера чују уживо.

Пиротехника је, према најавама, била на врхунском нивоу - ватра је шикљала из „санти леда“, избијала из рупе у Едијевој лобањи и прскала у ритму музике. У ваздуху се повремено могао осетити барут, као и јара на кожи.

Регуларни део концерта завршен је химничном Fear of the Dark (1992), коју је публика све време певала, и песмом Iron Maiden (1980), а потом се бенд повукао, и пред први бис се зачуо славни говор Винстона Черчила из Другог светског рата у којем он поручује да се Британија никада неће предати.

То је био увод у Aces High (1984), хит инспирисан битком за Британију, током којег је Брус Дикинсон, иначе пилот на чартер летовима, носио пилотску капу.

Крај шестог концерта „Мејдена“ у Београду, дугог сат и 38 минута, означили су хитови The Evil That Men Do (1988) и Sanctuary (1980).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи