Читај ми!

Пети „Миксер“ почиње 28. маја

„Миксер“ фестивал, највећи регионални фестивал креативности и иновативности, пети по реду, одржаће се од 28. маја до другог јуна на неоправдано запостављеној четврти у самом центру Београда – Савамали.

Пети Фестивал креативности и иновативности „Миксер", окупиће од 28. маја до другог јуна у Савамали - „бисеру београдских четврти", неколико стотина уметника из земље, региона и света, најавила је креативна директорка те културне манифестације Маја Лалић.

Лалићева је на конференцији за новинаре указала на то да ће учесници „Миксера", међу којима су и представници Гете института, фестивал искористити и за доношење става о томе како даље развијати Савамалу - четврт која има веома „богату историју, а која пропада, како економски тако и социјално".

Према њеним речима, кроз низ мултидисциплинарних пројеката - конкурса, изложби, радионица, инсталација и перформанса организација „Миксер" наставиће процес урбане трансформације тог краја, посебно Карађорђеве улице, и допринети ревитализацији десне обале Саве.

„'Транзит' - овогодишња тема Фестивала кореспондира са самим квартом, јер он суштински одређује природу деловања организације 'Миксер'. Тема фестивала је схваћена слојевито - као тешки саобраћај, који је велики ожиљак Савамале, као транзит људи који ту живе и, можда као најважнији од свих - транзит идентитета те београдске четврти", рекла је Лалићева.

Директор Гете института Матиас Милер-Вифериг, рекао је да институција на чијем је челу кроз „Урбан инкубатор" подржава развој Савамале - „бисера београдских квартова", и да је зато позвао 10 организација - локалних, регионалних и светских да се укључе у „оживљавање тог потпуно запостављеног дела града".

Фестивал ће окупити неке од најважнијих актера за будућност Савамале - представнике општине, града, заједнице, урбанисте, привреднике, који ће на округлом столу покушати да нађу модел за њен развој, са идејом да покажу да је помак могућ и без грандиозних државних пројеката и милионских инвестиција.

Координатор „Музичког програма" Владимир Ђорђевић, најавио је да ће фестивал окупити уметнике разноврсних музичких жанрова и сензибилитета, те да ће посетиоци моћи да слушају све - од духовне музике преко ворлд мјузика и џеза, до гаражног и хард рока и клабинга.

„Више од 60 извођача из Србије, региона и света наступиће током шест фестивалских дана на три бине: „Миксер Хаус" (Карађорђева), „Депо Стејџ" (Травничка) и „Конверс гет Дрти стејџ" (угао Браће Крсмановић и Мостарске)", рекао је Ђорђевић и додао да ће на свечаном отварању Фестивала, у згради Београдске задруге, наступити хор „Колегијум музикум".

Сви садржаји „Миксер" фестивала су бесплатни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи