„Очеви и оци“ – најбоља представа Бориних позоришних дана

Најбоља представа, по оцени жирија и на основу гласова публике на 44. Бориним позоришним данима у Врању, јесте „Очеви и оци“ Народног позоришта у Београду. Синоћ је завршен такмичарски програм, а вечерас ће бити додељено шест награда, о којима је трочлани жири одлучио једногласно.

Сукоб две различите генерације које покушавају да се прилагоде. Очеви и оци по роману Слободана Селенића, у режији Вељка Мићуновића нас суочавају са породичним, интимним питањима.

 „Разлика у генерацијама, разумевање, односно неразумевање у једној породици. Овде су у питању очеви и оци, али ништа се у томе не разликују ни мајке и кћери. Дакле, гледамо како време у којем живимо се мења“, каће Милош Ђорђевић, глумац Народног позоришта у Београду.

Осим награде публике „Радослав Радивојевић“, и награде „Борисав Станковић“ за најбољу представу у целини, награђена је и Кати Ђармати за најбољу драматизацију Селенићевог романа.

Новоустановљена награда града Врања, за колективну игру, припада глумачком ансамблу представе Било једном у Новом Саду Ујвидеки синхаз, режија Андраша Урбана.

„Изузетна сценска енергија, извођачка прецизност, глумачка вештина, имагинација и посвећеност оставља гледаоце без даха док ужива у свим глумачким, певачким и плесним бравурама ове представе“, истиче Миодраг Табачки, председник жирија Бориних позоришних дана. 

„Од ироније, самокритике, сарказма и у ствари свако донекле показује за шта је способан из ансамбла. Свако има свој лепи део у представи и врло волимо да је играмо, јер се ради о нама и о нашем позоришту“, наглашава Габор Понго, глумац Новосадског позоришта, Ујвидеки синхаз.

По одлуци жирија, награда „Борисав Станковић“ за најбољу мушку улогу на овогодишњем фестивалу додељује се Александру Ристоском за улогу Јозе у представи Људи од воска по тексту Мата Матишића, у продукцији Народног позоришта из Сомбора.

„Јоза као Јоза, он је један од тих ситних кримоса које срећемо свуда данас. У сваком граду има по неколико таквих који је изабрао да на најлакши могући начин дође до неких пара, тако и он“, наводи Александар Ристоски, глумац Народног позоришта у Сомбору.

За најбољу женску улогу награђена је Станка Калчева, сестра Алојзије у представи Сумња Драмског театра „Никола Вапцаров“ из Благоевграда, која је рађена по тексту Џона Патрика Шенлија.

„Између нас у представи је озбиљан сукоб који је проистекао из различитог приступа васпитању деце, а који касније прераста у рат“, објашњава Станка Калчева, глумица Драмског театра „Никола Вапцаров" из Благоевграда.

У такмичарском програму 44. Бориних позоришних дана, у селекцији Слободана Савића, учествовало је шест представа. У част награђених биће приказан комад Коштана Народног позоришта у Нишу. Овогодишњи фестивал протекао је у знаку обележавања стогодишњице врањског театра.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи