Читај ми!

Изложба икона ауторке Петре Коснић отворена у Грачаници

У Галерији уметности Приштина, у Грачаници, отворена је изложба икона Петре Коснић, академске сликарке из Београда. Поставка од 22 иконе названа је „Агиос“.

Иконама Петре Коснић исијавају ликови светитеља И светитељки, а својим пелеменитим озрачјем И мирноћом наводе на потребу посматрача да се пред њима помоли И успостави посебан међусобни однос.

Овако иконописни рад Петре Коснић објашњава професорка Луција Ђурашковић. Указује да је Петра ослоњена на српско-византијску стилску традицију, али да је на њеним иконама приметна инвентивност у изналажењу комбинација.

 Петра Коснић академске судије похађала је у Милану И Београду.

„Мислим да сам некако успела да уткам дизајн који се види на мојим иконама. Трудила сам се да свака икона буде од драперије, лика, позадине сва уклопљена и да се слаже по неком мом сензибилитету“, рекла је ауторка изложбе, академска сликарка Петра Коснић.

У критици сликања икона Петре Коснић налазимо да у њих удахњује свепрожимајућу енергетску димензију, узносећи душу у неке сасвим друге, непознате, мистично-блажене сфере.

Иконе младе академске сликарке, изложене су у Грачаници, у средини богатој традицијом и сталним присуством српске православне цркве, кроз средњовековни манастир, са јако очуваним фрескописом.

„Икона је један важан моменат где нас стално опомиње и подсећа да трагамо за оцем нашим небеским", рекао је Јован Цветковић, Грачанички парох.

Петра Коснић је своје иконе излагала на више од 40 групних изложби у земљи И иностранству. Изложба у Грачаници је њена трећа самостална на Косову И Метохији. Претходно је то чинила у Зубином Потоку И Косовској Митровици.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи