Читај ми!

Изложбом „Само културно“ Галерија „Озон“ обележава 20 година рада

Небојша Бабић је један од наших најпризнатијих фотографа. Сарађује са институцијама културе, излаже своје радове, ради са Унеском, Уницефом. Један од његових пројеката је и Галерија „Озон“, која изложбом „Само културно“ обележава 20 година рада.

На изложби Само културно, организованој у част јубилеја, изложени су тематски радови 30 уметника, међу којима су Раша Тодосијевић, Пеђа Нешковић, Александар Зограф, као и уметници млађе генерације.

Сви они, током ових 20 година, изложбама у овом простору градили су идентитет галерије, која је и отворена са идејом да, пре свега, пружи могућност младим уметницима да представе нове тенденције.

„У тренутку када није радио ни Музеј савремене уметности, ни многе институције културе у нашој земљи и граду, нажалост, да направимо нешто што је савремено и што може да прикаже савремену уметност, поготово new media art (уметност нових медија) и у томе су значајан доприност дали Милица Пекић, Стеван Вуковић, касније Доријан Колунџија, Митар Мариновић“, истакао је Небојша Бабић, директор Галерије „Озон“. 

„Озон“ је основан 2004. на Андрићевом венцу и седам пута је мењао локацију, али не и излагачку концепцију.

„То је на неки начин и изазов. Када мењате простор, онда и сам тај простор намеће неки други формат излагања и други програм. 'Озон' је неки playground, то није озбиљна галерија која мора да прода радове, то је простор који практично жели да направи неки нови искорак“, објашњава Бабић. 

Потреба за културним садржајима у Београду је велика, али је и публика однегована да препозна квалитет. Тако да је прави изазов био како конципирати излагачки правац и опстати.

„Мислим да треба много више да се инвестира у културу и уметност, поготово зато што је то оно што може да обележи једно друштво, једно време и зато овај пројекат. Да позовемо разне људе да учествују. Људи у овој земљи и граду који су препознали то много им хвала, без њих то није могло, они чине Озон“, прецизирао је директор галерије.

Симболика и идејно решење назива галерије су посебно занимљиви јер „Озон“ је танани Земљин омотач који одржава животи на планети, а и култура је исто таква, закључује Небојша Бабић.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи