Читај ми!

У фокусу Међународне трибине композитора домаћа оркестарска музика

Овогодишња Међународна трибина композитора почела је концертом симфонијске музике са делима домаћих аутора и традиционалним уручењем Мокрањчеве награде.

Мокрањчева награда је додељена Владимиру Кораћу за композицију Вода, писану за хармонику, електронику и видео. Према жирију, аудио-визуелно дело истакло се, јер је смишљено музичким језиком.

„То је једно константно преплитање и скакање из једног медија у други, где звук хармонике креира касније звук електронике, а онда звук електронике утиче на креирање акустичког парта и на тај начин се развија наратив композиције“, објашњава композитор Владимир Кораћ.

Трибину отворио је концерт Симфонијског оркестра РТС-а, извођењем оркестарске музике домаћих аутора. У главном програму 33. издања  фестивала који траје до 8. октобра, је избор најновијих оставрења домаћих и страних аутора.

Према речима селекторке, бирана су дела, иновативна по звуку и са специфичним музичким садржајем. Укупно 32 композиције, са акцентом на делима за хармонику у комбинацији са електорником и различитим инструментима.

„Што се тиче наших домаћих композитора, хтели смо да прикажемо ту шареноликост и богатство у стиловима, поетици и естетици у поетици српске савремене музике“, истакла је Татјана Милошевић Мијановић, селекторка Трибине композитора. 

Трибина је обухватила и два концерта посвећена композиторима Срђану Хофману и Владану Радовановићу.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи