Читај ми!

Фестивал Медимус, празник средњовековне музике у атријуму Цркве Светог Спаса у Призрену

У Призрену је отворен 9. Међународни фестивал средњовековне музике Медимус. Представиће се уметници из Италије, Мађарске, Белгије, Немачке, Швајцарске и Србије.

Музиком кроз векове, од антике преко средњег века до ренесансе, публику је најпре повео ансамбл „Медимус“ изводећи рану музику Србије, Француске и Италије.

„Све оно шта треба пренети текстом то је на мени, а колеге су ту да ме прате. Специјализирао сам барокну музику у Центру за барокну музику у Версају у Француској и у Паризу на факлутету на Одсеку за страну музику. Тренутно сам професор певања на Великом конзерваторијуму Сержи Понтоа, имам своју класу студената“, каже Бранислав Ракић, члан ансамбла „Медимус“. 

„Средњи век је већ дошао као врло напредан ниво зато што су тада постојали бројни инструменти, од разноразних материјала, како дрвених, металних, обруча превучених кожом. Сви ти материјали се налазе и на пуно фресака у нашој земљи“, наводи Борис Буњац из ансамбла „Медимус“.

Ансамбл „Рубенс Роса“ посвећен је проналажењу звучне и поетичне алхемије између гласа и древних инструмената. Седиште ансамбла је у Базелу, а чланови су из Италије, Белгије, Швајцарске и Немачке.

„Изводили смо музику 14. века из Италије и фасцинантно је свирати у овом амбијенту, у овој цркви која је настала у периоду када су наши композитори стварали музику. Свирали смо музику из Галиције уз поезију која говори о љубави“, навела је Сара Марија Фантини из ансамбла „Рубенс Роса“.

„Истина је да долазимо из најутицајније међународне школе музике средњег века из Базела. Упознали смо се добро током студирања, а наш 'Рубенс Роса' ствара ту музику. Име је добила по Маријану Химу који је био познат у средњем веку и данас се налази у књигама богослужења“, истакао је Матије Романен, члан ансамбла „Рубенс Роса“.

Статистика каже да се у Храму Светог Спаса из 14. века кроз девет издања фестивала до сада публици поклонило 150 музичара, 22 ансамбла из 13 земаља и са три континента.

понедељак, 02. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару