Министар Гашић отворио изложбу „Косовски бој - жива историја Србије“ у Крушевцу

Министар одбране Братислав Гашић отворио је изложбу „Косовски бој - жива историја Србије“, организовану поводом обележавања Видовдана, у Галерији Народног музеја у Крушевцу. Отварању изложбе присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Министар Гашић отворио изложбу „Косовски бој - жива историја Србије“ у Крушевцу Министар Гашић отворио изложбу „Косовски бој - жива историја Србије“ у Крушевцу

Отварајући изложбу, министар Гашић истакао је да је Косовска битка за нас више од историје.

„То је завет усађен у само средиште идентитета српског народа. Дело Светог кнеза Лазара и његових јунака јесте аршин којим вековима меримо вредност сопствених подвига. Видовдан се у нашој култури уздигао у митске висине и остао оријентир са сваке историјске и географске тачке нашег постојања. Вођени његовом симболиком пребродили смо највећа искушења са којима се један народ могао суочити“, навео је министар одбране.

Нагласио је да народно предање о Косовском боју велича витештво и свесну жртву у одбрани своје државе и вере, осуђује неслогу и презире издају.

„Та нам је легенда кроз таму ропства осветљавала пут ка ослобођењу и обнови српске државе. Дух Косовског завета окупио је устанике у Орашцу и Такову, крепио српску војску у оба балканска рата. Наши су га преци са собом носили преко ледених беспућа Албаније и бојишта Солунског фронта. Најзад, видовданска знамења била су присутна и на бојним пољима Другог светског рата, као и у данима одбране од агресије НАТО 1999. године“, додао је министар Гашић.

Обраћајући се присутнима, министар одбране рекао је да је Крушевац престони град кнеза Лазара Хребељановића, одакле су српски витезови са својим владаром кренули на Косово поље да се сретну с вечношћу.

„Од данас је Лазарев град домаћин достојног и симболичног културног догађаја – изложбе посвећене Косовском боју коју приређује Војни музеј из Београда. Осећам посебно задовољство због прилике да вам се као министар одбране и рођени Крушевљанин тим поводом обратим. Војни музеј је установа културе у саставу Министарства одбране, јединствена у Србији. Она више од једног века чува и јавности показује сведочанства наше богате и часне војне историје. Пред нама је данас један део ризнице Војног музеја који се односи на Косовску битку и њено историјско и културно-уметничко наслеђе. То што се одиграло на Газиместану 1389. године остаће заувек у свести нашег народа. Нека овај догађај буде још један камен у споменику бесмртности косовских јунака“, истакао је министар Гашић и прогласио изложбу „Косовски бој – жива историја Србије“ отвореном.

Заступник директора Војног музеја, потпуковник Мирослав Секулоски, рекао је да су празници попут Видовдана добар повод да се кроз музејску баштину, насталу у периоду од 14. до 20. века, још једном осветле бројне историјске личности и епизоде из војне историје Србије.

„Пред вама су музејски предмети који нас подсећају на значај Видовдана у српској историји. На првом месту моћи ћете да видите аутентичне примерке наоружања и војне опреме из касног средњег века какви су коришћени у време Маричке и Косовске битке и одбране српских земаља Мрњавчевића, Лазаревића, Котроманића и Бранковића од надирања османских освајача. Изложба је приређена захваљујући дуготрајном раду више нараштаја на прикупљању, чувању и презентовању музејских предмета“, навео је заступник директора Војног музеја.

Изложбу „Косовски бој – жива историја Србије“ чине три тематске целине које хронолошки приказују период националне историје од распада Српског царства после смрти цара Стефана Душана до владавине деспота Стефана Лазаревића. Изложбена поставка приказује догађаје који су довели до Косовске битке, сукоб српске и османске војске из 1389. године, као и последице битке. На изложби су приказани делови аутентичног наоружања и војне опреме које су користиле српска и османска војска, копије средњовековних фресака и печата, као и историјске карте и модерне реконструкције изгледа српских ратника из тог периода.

Отварању изложбе присуствовали су вршилац дужности секретара Министарства одбране Небојша Николић, вршилац дужности помоћника министра за људске ресурсе Синиша Радовић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Кабинета начелника Генералштаба пуковник Слађан Христов, представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Крушевца Иван Манојловић, представници локалне самоуправе и бројни гости.

Изложба „Косовски бој – жива историја Србије“ биће отворена за све посетиоце до 15. јула 2024. године.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару