Читај ми!

Издаваштво „Панорама – Јединство“: Национална одговорност и борба за очување језика, писма и културе

Једина новинско-издавачка кућа на српском језику са КиМ „Панорама – Јединство“ представила је, у Грачаници, у оквиру књижевно-поетског часа, најновији број часописа за књижевност, уметност и културу „Стремљења“, као и целокупну издавачку продукцију између два Видовдана.

Представљајући последња четири броја, главна и одговорна уредница Рада Комазец подсетила је на стамену традицију часописа за уметност, културу и књижевност. Стремљења су опстала упркос бројним изазовима и онда када су други часописи једноставно угашени.

„Шездесет четири године постојања часописа обележило је незаборавно време стварања и сазревања нове књижевне српске речи на Косову и Метохији, али и рађање и афирмација младих стваралаца које ми негујемо на нашим страницама, у рублици Долазници где објављујемо младе талентоване људе са ових простора“, рекла је Комазец.

Посебно је наглашено да иза издавачке куће „Панорама – Јединство“ стоје традиција вредна поштовања, национална одговорност и очувања језика, писма, културе, као темеља идентитета народа. Неизоставни су марљив рад, квалитет и професионална сарадња са ауторима.

„Упркос новим технологијама, књига остаје непроцењиво богатство и национално благо, а издавачки концепт наше куће јесте био и остаје публиковање стваралаца са простора Косова и Метохије, јер све док се овде на овим просторима пишу и читају ћириличне књиге, Срби имају будућност“, нагласила је Комазечева.

Професор Филозофског факултета Унверзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици Драгомир Костић рекао је да је историја Косова и Метохије историја тешког пада али и наде да се овај простор, упркос свему, не напусти, нада да се на њему остане. Новинар у пензији, писац и публициста Ђорђе Јевтић подсетио је на историјски тренутак важан за настанак и покретање листа Јединство и изавачке делатности на српском језику на Косову и Метохији.

Представљене су књиге професора Драгомира Костића, дечја поезија Срећка Симића, записи о обичајима и умотворинама из Косовског Поморавља Ратка Стоиљковића, љубавна поезија Ранка Ђиновића и приче песникиње из Призрена Наде Хаџиперић.

Главна и одговорна уредница Јединства подсетила је да се редакција овог листа у северној Косовској Митровици по други пут од ратних сукоба на Косову и Метохији избацује из својих просторија.

„Знам да сте ви увек уз нас, знам да саосећате са нама и зато вам велико хвала“, рекла је Рада Комазец.

Приштинска Агенција за приватизацију је средином прошлог месеца наложила редакцији листа Јединство да напусти службене просторије у Косовској Митровици које су наводно продате приватном лицу  албанске националности. Претходно су 1999. године тзв. косовске власти узурпирале сву имовину јединосг српског штампаног медија на простору КиМ који излази више од 80 година. Новинари српских редакција на КиМ и руководство УНС тада су у знак подршке колегама протестовали у Северној Митровици због налога да се редакција овог листа исели из канцеларија у којима ради више од 20 година.  

петак, 28. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару