Читај ми!

Додељена Златна фибула на Виминацијум фесту – тријумф „Фауста"

„Златну фибулу” шестог Виминацијум феста и титулу најбоље глумице фестивала освојила је Станислава Сташа Николић за улогу Маргарете у Гетеовој представи „(Пра)Фауст" у режији Бориса Лијешевића која је проглашена и најбољом представом фестивала и овенчана титулом „Виминацијум Максимус", јер је на сценски ефектан и модеран начин, захваљујући целокупној ауторској екипи „Фауст" постао разумљив сваком гледаоцу и то уз поштовање оригиналног дела, наводи се у образложењу стручног жирија.

Додељена Златна фибула на Виминацијум фесту – тријумф „Фауста" Додељена Златна фибула на Виминацијум фесту – тријумф „Фауста"

„Колико је важно да освојите публику представом, толико је важно да освојите стручну јавност. Ова представа то већ доказује и лагано добија статус култне и због екипе и због чаробне режије Бориса Лијешевића који је у ствари донео на сцену ново и потпуно другачије тумачење (Пра)Фауста и успео да свима објасни о чему (Пра)Фауст говори”, рекао је Срђан Обреновић, оперативни директор Београдског драмског позоришта.

„Свакој младој глумици је част да одигра Грету у Гетеовом Фаусту и да ради са таквим колегама попут Мирјане Карановић, Светозара Цветковића, Озрена Грабарића, да учи од таквих глумаца, да буде у позоришту као што је Београдско драмско. Све те некако ствари заједно када се споје, добије се да глумац млад може да покаже све своје квалитете, да бријлира у улози и да то неко препозна и награди”, изјавила је најбоља глумица шестог Виминацијум феста Станислава Сташа Николић.

Митска прича о непоновљивој Холивудској звезди – Марлен Дитрих: Пет тачака оптужнице, говори о слободи коју је живела и подсећа на моралну вертикалу, неопходну данас готово колико и средином двадесетог века. Мирјана Карановић је у насловној улози и најбоља је глумица пете вечери Фестивала по избору жирија публике

Виминациjум фест дочекао је свог првог (Пра)Фауста у извођењу Београдског драмског позоришта

Испреплетени заводљивим односом симпатични Мефисто и др Фауст освојили су публику доказујући још једном невидљиву снагу зла.

„Оно мора бити примамљиво, атрактивно, као нека врста слободе, експлозије, јер не би било зла да је грозно, страшно, сви би га држали на дистанци”, каже Озрен Грабарић, најбољи глумац треће вечери Фестивала по избору публике.

Место у репертоару ове године заслужила је и студентска представа Хекаба Академије умјетности Бања Лука и Народног позоришта Републике Српске Еурипид.

„Нама је ово јако важан фестивал зато што није уобичајено да студентске представе долазе на овај фестивал. Стварно смо у великом друштву и важно нам је да смо ту”, рекла је Исидора Давидовић, најбоља глумица четврте вечери Фестивала по избору жирија-публике.

Осећај који свакога бар једном тргне у тогу представе је привилегија да античке и савремене митове гледа са истог места као императори пре два миленијума.

„Сви фестивали су радост. Радост, где у ствари једну духовну категорију као што је позориште дајемо, да ако сте на материјалном отишли мало више, хајде мало да вас вратимо са духовношћу, да вам покажемо и да урадите баланс и да направите неку хармонију за себе”, изјавио је проф. др Миомир Кораћ.

Аутентично место за фестивал има своје изазове, али већ шест година запослени Центра за културу Пожаревац и Археолошког парка, гладијаторски то решавају.

„Имамо јако добар тим технике, и програмски део нама је апсолутно добро заступљен, тако да све потешкоће које настају у току фестивала ми лако превазилазимо”, каже Галина Перић, директорка Центра за културу Пожаревац.

петак, 28. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару